Πάγωσε ο Μάριο Ντράγκι την Ελλάδα σχετικά με την αγορά ομολόγων και το χρέος

0

Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι οι “συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται” προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

O επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας «πάγωσε» την ελληνική κυβέρνηση η οποία περιμένει ένα θετικό νεύμα για είσοδο στο πρόγραμμα QE. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι έριξε τις προσδοκίες συνδέοντας την χαλάρωση με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και καθιστώντας ιδιαίτερα επιτακτική την εξεύρεση λύσης. Αν, όμως, η συζήτηση για το χρέος μετατεθεί ένα χρόνο μετά ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει χάσει το πρόγραμμα.

Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι “ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” (Q.E).

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner