Η Μοσούλη πέφτει, αλλά ποιο θα είναι το κόστος;

0

Η μάχη της Μοσούλης που είναι το προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν πως λόγω της υπεροπλίας των δυνάμεων η Μοσούλη, η de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, θα πέσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε και με ποιο κόστος. Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει πως αυτή η μάχη, ίσως η κρισιμότερη του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα είναι σύντομη…

Σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται αμερικανικές πηγές, η δύναμη των τζιχαντιστών εκτιμάται σε περίπου 3.000 έως 4.500 μαχητές, οι οποίοι βρίσκονται εντός της Μοσούλης και γύρω από αυτήν. Αντίθετα ο ιρακινός στρατός, μαζί με τους Κούρδους Πεσμεργκά και τους σουνίτες μαχητές, αριθμεί περισσότερους από 30.000 άνδρες. Επιπλέον, οι επίγειες δυνάμεις έχουν και την υποστήριξη των αεροπλάνων του δυτικού συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι Πεσμεργκά, την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, κατάφεραν να απελευθερώσουν ορισμένα χωριά της περιφέρειας, ωστόσο τη δεύτερη ημέρα οι επιτυχίες περιορίστηκαν με ανταποκριτές να παρατηρούν μια στασιμότητα.

Εκτιμάται πως στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, ενδεχομένως να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες, με τον ΟΗΕ να εκτιμά πως τουλάχιστον οι 700.000 έχουν άμεση ανάγκη από καταφύγιο. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως «κάτοικοι της Μοσούλης κρατούνται όμηροι παρά τη θέλησή τους» και οι τζιχαντιστές τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Ο διεθνής συνασπισμός και το Ιράκ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πόλη, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και υποδομές για την παροχή βοήθειας. Όμως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν αντιθέτως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον πληθυσμό να φύγει, με στόχο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η κατάληψη της πόλης. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να οριστούν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Μοσούλη: Την εγκαταλείπουν τη Μοσούλη οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν τη Μοσούλη καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησιάζουν το προπύργιο των τζιχαντιστών, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός.

Ο υποστράτηγος Γκάρι Βολέσκι, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, προέβλεψε ότι στη Μοσούλη θα μείνουν για να πολεμήσουν από την πλευρά των τζιχαντιστών κυρίως ξένοι μαχητές.

Περίπου 3.500 – 5.000 τζιχαντιστές έχουν ταμπουρωθεί στη Μοσούλη, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τόσο του ομοσπονδιακού ιρακινού στρατού, όσο και των ενόπλων δυνάμεων του Ιρακινού Κουρδιστάν (Πεσμεργκά) συγκεντρώνονται και πλησιάζουν στην πόλη.

«Λέμε στο Ισλαμικό Κράτος ότι οι ηγέτες του το εγκαταλείπουν. Βλέπουμε να μετακινούνται εκτός Μοσούλης», δήλωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος από τη Βαγδάτη.

«Το προς τα πού κατευθύνονται, αφήνω να το βρουν εκείνοι που χειρίζονται τα πυραυλικά μας συστήματα», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι οι ηγέτες των τζιχαντιστών θα επιχειρηθεί να εξοντωθούν.

Ο υποστράτηγος Βολέσκι ανέφερε ακόμη ότι δεν θα επιτραπεί, μαζί με αμάχους οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, να πράξουν το ίδιο και ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης άρχισε τη Δευτέρα, ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ, διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και η Γαλλία προειδοποίησαν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα κρατήσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Δείτε βίντεο του Al Jazeera με σκηνές από τη μάχη της Μοσούλης

Share.

Comments are closed.