Το «fair play» της χρονιάς από προπονητή στην Ιταλία

0

Πριν μερικές ημέρες, στην πόλη Μεσίνα της Ιταλίας διεξήχθη ο αγώνας Pro Falcone – Furnari Portorosa για την Prima Categoria, που δεν είναι άλλη από την 7η κατηγορία της Ιταλίας. Τα δυο αυτά μικρά χωριά είναι κοντά μεταξύ τους και το ματς είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής ιστοσελίδας Gazzetta del Sud .

Έτσι στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης, η Pro Falcone ήταν μπροστά στο σκορ 1-0 και τότε ο επιθετικός της Furnari, Angelo Siracusa, απάντησε στις προκλήσεις του μέσου της αντιπάλου, Andrea Furnari, δίνοντάς του μια δυνατή κουτουλιά και ξαπλώνοντάς τον στο χορτάρι. Ο διαιτητής όμως δεν το αντελήφθη.

Τότε, ανέλαβε δράση ο προπονητής της Furnari, Πίπο Σκουατρίτο (Pippo Squatrito), ο οποίος αποφάσισε να κάνει ό,τι δεν έκανε ο διαιτητής. Τι ακριβώς; Εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και πέταξε έξω τον ποδοσφαιριστή του, αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο για το υπόλοιπο του αγώνα, αν και έχανε μάλιστα. 

«Τόσα χρόνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με έχουν διδάξει σεβασμό προς τους αντιπάλους. Εκνευρίστηκα βλέποντας έναν παίκτη μου να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκα καθόλου, μπήκα χωρίς άδεια στο γήπεδο και τον έστειλα να κάνει ένα ντους. Έδρασα αυθόρμητα και αντιλήφθηκα τι ακριβώς συνέβη όταν άκουσα το χειροκρότημα της αντίπαλης εξέδρας», τόνισε μετά το ματς, δικαιολογώντας την απόφασή του.

«Δεν αισθάνομαι ήρωας αλλά παιδαγωγός. Για μένα ο ρόλος του προπονητή είναι του καθοδηγητή όχι μόνο σε τακτικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο για τους παίκτες μίας ομάδας. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει ανταγωνισμός και συχνά αυτό αυτός μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό προς τον αντίπαλο», δήλωσε αργότερα στην Gazzetta dello Sport ο τροχονόμος στο επάγγελμα, Σκουατρίτο.

Να τονιστεί ότι ο διαιτητής, βλέποντας τον προπονητή να μπαίνει στο γήπεδο, τον απέβαλε, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου. Αυτό όμως έχει μικρή σημασία μπροστά στην κίνηση του Σκουατρίτο, ο οποίος είναι άξιος θαυμασμού για την ενέργειά του.

«Ο Πίπο είναι σπουδαίος, η πολύ όμορφη κίνησή του ηρέμησε τα πνεύματα. Στο φινάλε πήγα για να πείσω τον διαιτητή να μην τιμωρηθεί ο συνάδελφός μου. Την ώρα του αγώνα δεν κατάλαβα τι συνέβη αλλά όταν με ενημέρωσαν, δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη έκπληξη», τόνισε ο προπονητής των νικητών μετά το τέλος του αγώνα που έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του Antinino Genovese της αθλητικής εφημερίδας της Σικελίας Gazzetta del Sud με τίτλο «Testata a un avversario Espulso dal suo tecnico» στα ιταλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.