Σάλος με τις αποκαλύψεις Μπερίσα για το «ναυάγιο» σχετικά με την υφαλοκρηπίδα

0

Σοβαρές αποκαλύψεις έκανε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Αφήνει υπαινιγμούς για ένα θέμα που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».

«Θέλω να πω στους Αλβανούς: σύντομα θα καταλάβετε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε -και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει» σημείωσε ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος, όντας τότε στην αντιπολίτευση, παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε όμως ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας, αλλά στα ΜΜΕ έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι πίσω από την αποτυχία της συμφωνίας, την οποίαν απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται η Τουρκία.

Της ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία υπέγραψε την συμφωνία στα Τίρανα μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα), κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το 2011, εκφράζοντας τη λύπη της για την ακύρωση της συμφωνίας.

Τα «βέλη» του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού έχουν βέβαια στο στόχαστρό τους τον σημερινό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, προσδίδοντας ωστόσο και μία διάσταση, που αφορά άμεσα στην Ελλάδα -και δη, στην ελληνική διπλωματία.

Και αυτό, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ράμα λειτουργεί καθ’ υπόδειξη -ή και σε συνεννόηση, ακόμα- με την Άγκυρα, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του «σουλτάνου» Ερντογάν. Συνεπώς, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, επιχειρώντας να ανοίξει και θέμα τσαμουριάς, όπως κάνει εσχάτως, η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτό «διαύλο» επικοινωνίας με την τουρκική, η οποία ασφαλώς και έχει συμφέροντα από μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Share.

Comments are closed.