Τουρκία: ο δήμαρχος της Άγκυρας προκαλεί εγείροντας αξιώσεις για το… σύνολο των ελληνικών νησιών

0

Μ’ ένα προκλητικότατο τουίτ για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοτσέκ, δίνει συνέχεια στο ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο που έθεσε προ ημερών, μιλώντας σε μουχτάρηδες, ο Μελίχ Γκιοτσέκ.

Το κείμενο που συνοδεύει το χάρτη με όλα τα ελληνικά νησιά σε έντονο μπλε χρώμα, στο λογαριασμό του στο τουίτερ, λέει:

«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάννης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα… Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία…»

Το τούρκικο Υπουργείο εξωτερικών

Παράλληλα με το προβοκατόρικο τουίτ του Γκιοτσέχ (γνωστού βέβαια για τη συνήθειά του να προκαλεί τους πάντες και τα πάντα μέσω των social media), ούτε λίγο ούτε πολύ, εγείρει αξιώσεις για το… σύνολο των ελληνικών νησιώνεμπρηστική ανακοίνωση -θέτοντας ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο- εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ δια της οποίας υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και, σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι τέτοιες αναθεωρητικές λογικές οδηγούν σε αρνητικές ατραπούς και ηττώνται, αποδίδει την πρόκληση της Άγκυρας στη κόντρα Ερντογάν – κεμαλικής αντιπολίτευσης και τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «μοναδικό αντικείμενο των διμερών διερευνητικών επαφών που γίνονται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.»

Share.

Comments are closed.