Έρχεται «Μαύρη Τρίτη» για 25.000 συνταξιούχους

0

Αύριο Τρίτη 4 Οκτωβρίου 25.000 συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές έως και 40% στις επικουρικές τους συντάξεις. Πρόκειται για συνταξιούχους που έως σήμερα δεν είχαν υποστεί τις περικοπές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που έφεραν τεράστιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, αύριο «ψαλίδι» θα υποστούν οι συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι με περικοπές έως 25%, οι δικηγόροι με μειώσεις έως 40%, οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) με περικοπές 15%-18%, οι ναυτικοί με μειώσεις έως 40%, αλλά και οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) με περικοπές έως 40%.

Να σημειωθεί πως στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές συντάξεις και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα. Εκκρεμεί δε από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές. Σύμφωνα με την τροπολογία, το πλαφόν θα ανέρχεται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016.

Έτσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Όσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου κ.λπ..

Share.

Comments are closed.