Λοταρία αποδείξεων: Βάλτε τώρα που γυρίζει και… κερδίστε» 50 αυτοκίνητα και 1 ακίνητο

0

Με επιφυλάξεις αποδέχθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τις ελληνικές προτάσεις για τη χορήγηση κινήτρων προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η σύνδεση του αφορολόγητου με τις δαπάνες που γίνονται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αρκεί για να αυξήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Ωστόσο, η επιμονή του οικονομικού επιτελείου και ειδικά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να δοθούν κίνητρα και για τη συλλογή έγχαρτων αποδείξεων υπό τη μορφή δώρων που θα χορηγούνται μετά από κληρώσεις, έκανε τους θεσμούς να αποδεχθούν τις σχετικές εισηγήσεις υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Στη βάση αυτή η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε πως στις λοταρίες αποδείξεων θα δίνονται κατασχεμένα μεταχειρισμένα οχήματα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού και ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή του Δημοσίου μετά από κατασχέσεις.

Η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση περίπου 50  αυτοκινήτων και 1 ακινήτου σε ετήσια βάση με το συνολικό κόστος για το Δημόσιο να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως η αύξηση των εσόδων από τις κληρώσεις αποδείξεων – μέσω της φορολογικής συμμόρφωσης – θα είναι πολλαπλάσια.

Το πως θα γίνεται η λοταρία των αποδείξεων δεν έχει αποσαφηνισθεί.

Το πραγματικό κίνητρο

Το πραγματικό κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων είναι πως πλέον μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο ποσοστό του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να κερδίζουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο και να αποφεύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το ποσοστό αυτό είναι:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
  • 15% για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ,
  • 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ,
  • 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω.

Εφόσον ο φορολογούμενος δαπανά λιγότερα θα του χρεώνεται πρόσθετος φόρος 22% (επί της δαπάνης που υπολείπεται).

Share.

Comments are closed.