Τσίπρας: Εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

0

Υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε επί μακρόν – 1 ώρα και 45′ – λόγω και της ανάγκης μετάφρασης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τάσσεται και υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ενωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία εφόσον η Άγκυρα σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και της ακτοπλοϊκής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

Άλλο θέμα συζητήθηκε ήταν αυτό των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο από τις ελληνικές αρχές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Το θέμα αυτό έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης να είναι σύμφωνη με όσα ισχύουν και να μην είναι προσβλητέα.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πραξικόπημα: «χαίρομαι που σας βλέπω καλά, ήταν μία δύσκολη περιπέτεια για την χώρα σας, εμείς ως κυβέρνηση από την αρχή εκφράσαμε αλληλεγγύη στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή σας και στην σταθερή δημοκρατία».

Για να κλείσει με το σχόλιο: ότι οι εμπλεκόμενοι στα πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Τέλος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ασφάλειας και τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί μία λύση σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις μας για αποχώρηση των στρατευμάτων από νησί.

Share.

Comments are closed.