Τηλεοπτικές άδειες: Tώρα ξεκινά η μάχη

0

«Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 3 μ.μ. ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση η κυβέρνηση ενημέρωσε χθες ότι ξεκινά η επόμενη φάση στο τηλεοπτικό πεδίο. Και αυτή ξεκινά με τη διαδικασία ελέγχου των «πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων καναλαρχών. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα κληθούν να καταβάλουν το 30% του τιμήματος της κάθε άδειας εντός 20 ημερών ποσό που φτάνει τα 73.8 εκατ. ευρώ.

Πάντως η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι με το τέλος της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκινά η «νέα μέρα στο τηλεοπτικό πεδίο», όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι η μάχη για νικητές και ηττημένους του διαγωνισμού τώρα αρχίζει.

Σίγουρα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα του τρόπου με τον οποίον θα κινηθούν οι δύο νέοι «παίκτες». Οι φήμες θέλουν τους κ.. Καλογρίτσα και κ. Μαρινάκη να έχουν κάνει ήδη την προεργασίας τους και να διερευνούν το τοπίο τόσο σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τα κανάλια τους όσο και για το δυναμικό με το οποίο θα τα στελεχώσουν.

Γνώστες του τηλεοπτικού πεδίου σημειώνουν ότι είναι αρκετά πιθανό να δούμε κάποιες συμπράξεις με επιχειρηματίες που έμειναν εκτός διαγωνισμού ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται κάποιος από τους δύο ή και οι δύο νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμψουν από «γνώριμα» στούντιο.

Ανοικτό παραμένει και το τι θα κάνουν Alpha, Star αλλά και Mega καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι εντός 90 ημερών η Digea θα κληθεί να ρίξει «μαύρο» σε όσα κανάλια δεν διαθέτουν άδεια. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από το Μαξίμου εκτιμούν ότι η «πληγή θα επουλωθεί» μέσω των περιφερειακών αλλά και των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών για τους οποίους οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Πάντως Alpha και Star διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά. Με ανακοίνωσή του το Star σημειώνει ότι «συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική» και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του διαγωνισμού.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς: «Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε. Δημήτρης Κοντομηνάς.»

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες το Mega προσανατολίζεται στη συνέχιση της λειτουργίας του μέσω είτε του OTE TV είτε της Nova.

Τα οκτώ ανοικτά μέτωπα του νέου τηλεοπτικού τοπίου, το οποία θα πρέπει να κλείσουν:

  1. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωση των αδειών στους νέους (και κάποιους παλαιούς) καναλάρχες αναμένονται προσφυγές στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια από όσους έχασαν άδεια.
  2. Εντός 20ημέρου θα ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» των 4 νέων ιδιοκτητών καναλιών και έως τότε οι άδειες θεωρούνται προσωρινές.
  3. Έως τον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του ΣΤΕ για την συνταγματικότητα του νόμου. Αν κριθεί ως αντισυνταγματικός θα ακυρωθεί η διαδικασία και θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
  4. Η Digea εντός τριμήνου, μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ θα πρέπει να ρίξει «μαύρο» στους σταθμούς που λειτουργούν τώρα αλλά δεν πήραν άδεια. Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι της Digea που είναι και ιδιοκτήτες καναλιών θα πρέπει να διακόψουν την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των σταθμών τους. Και εδώ αναμένονται νομικές μάχες.
  5. Οι νέοι καναλάρχες που δεν διαθέτουν άδεια τώρα, σύμφωνα με το νόμο έχουν προθεσμία 3 μηνών για να αρχίσουν να στελεχώνουν τους σταθμούς και ακόμη 6 μήνες για τεχνικές εγκαταστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ χαμένων και κερδισμένων στην αδειοδότηση.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης θα γίνει προκήρυξη για τις περιφερειακές άδειες.
  7. Πιθανώς άμεσα θα προχωρήσει και το ψηφιακό φάσμα όπου δεν αποκλείεται να προκύψει «χώρος» και για επιπλέον άδεια εθνικής εμβέλειας.
  8. Αν και ο νόμος προβλέπει και θεματικές άδειες, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα προκηρυχθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ειδησεογραφικού περιεχομένου. Θα είναι π.χ. μουσικά κανάλια, ντοκυμαντέρ κ.α.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σε ΣΚΑΙ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη οι 4 άδειες τηλεόρασης
  2. ΕΣΗΕΑ κατά διαγωνισμού για άδειες γιατί η ενημέρωση δεν μπαίνει σε δημοπρασία
  3. Τίτλοι τέλους για το Mega – Εννέα οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες
  4. Έξω από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το MEGA και άλλοι δύο διεκδικητές
  5. Κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις τηλεοπτικές άδειες
  6. Υπογράφτηκε η απόφαση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες
  7. Ερωτήματα και απορίες από την ανάθεση μελέτης για τις άδειες των ΜΜΕ στο «ίδρυμα της Φλωρεντίας»
  8. Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
  9. Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Share.

Comments are closed.