Με το σύνθημα «αυτή η κυβέρνηση θα καταρριφθεί», οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας από τον πρόεδρο να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατέλαβαν τους δρόμους του Καράκας, πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, στη μαζικότερη διαδήλωση του τελευταίου χρόνου στη χώρα και σε μια ηχηρή ένδειξη του διχασμού που κλονίζει μια ήδη βεβαρημένη κοινωνία.
Η αστυνομία αναπτύχθηκε με εκατοντάδες ένστολους να εξασφαλίζουν ότι οι αντίπαλοι του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου και ως λαϊκιστή, προέδρου Μαδούρου δεν θα συναντηθούν στους δρόμους με υποστηρικτές του.
Η πόλωση μεταξύ του ριζοσπαστικού αντιαμερικανικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς (Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας) γεννά φόβους για έκρηξη εμφύλιας βίας στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της Λατινικής Αμερικής, με τον πληθυσμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και φάρμακα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Η Βενεζουέλα πεινά» και «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει».
«Είτε θα πορευτούμε είτε θα πεθάνουμε από την πείνα. Δεν φοβόμαστε πλέον την κυβέρνηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Άνα Γκονσάλες, 53 ετών.
«Πρόκειται για ιστορική πορεία. Σήμερα αρχίσει ένα κομβικής σημασίας στάδιο της πάλης», πρόσθεσε ο κ. Τορεάλμπα.
Από την άλλη μεριά χιλιάδες υποστηρικτές του κ. Μαδούρο συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μπολιβάρ με κόκκινα ρούχα και καπέλα, φωνάζοντας «ο λαός είναι μαζί σου». Οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο, δεν ξεπέρασαν τις 30.000.
«Σήμερα νικήσαμε ένα πραξικόπημα. Απέτυχαν για ακόμη μία φορά. Η νίκη είναι δική μας», είπε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μαδούρο και το «μπολιβαριανό» καθεστώς για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ενώ ο κ. Μαδούρο ομιλεί για «πραξικόπημα της Δεξιάς».
Οι αρχές είχαν συλλάβει τις προηγούμενες ημέρες τρία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς και δύο δημάρχους που αντιτίθενται στο καθεστώς.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η αντιπολίτευση διοργανώνει νέα «εθνική ημέρα κινητοποίησης», ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα διαδηλώσει έξω από τα γραφεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής.
Ξένα μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται για απελάσεις δημοσιογράφων
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απέλαση από τη Βενεζουέλα της ειδικής απεσταλμένης της και πολλών άλλων δημοσιογράφων που ετοιμάζονταν να καλύψουν τη μεγάλη, πανεθνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.
Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει ως «Μαρί Ντελκά» στις ανταποκρίσεις της από την Κολομβία, στάλθηκε πίσω στην Μπογκοτά την Τετάρτη, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Καράκας. Η απέλασή της χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον διευθυντή της Le Monde, τον Ζερόμ Φενολιό.
Ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR και ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, είχαν την ίδια μεταχείριση.
Μόνο στον ανταποκριτή της Wall Street Journal, τον Κέτζαλ Βίας, επιτράπηκε να μπει στη χώρα διότι διαθέτει βίζα μόνιμου κατοίκου της Βενεζουέλας.
Αργά το βράδυ της Τρίτης απελάθηκαν επίσης ένας ανταποκριτής της εφημερίδας Miami Herald και η Κολομβιανή δημοσιογράφος Ντόρα Γκλότμαν. Η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera είχε ήδη απελαθεί από την Τρίτη.