Συγκρούσεις Τούρκων με Κούρδους και έντονη ανησυχία των Αμερικανών

0

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει πλέον η περιοχή νότια της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας καθώς τα τουρκικά άρματα προωθούνται προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, την οποία είχαν καταλάβει οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες πρόσκεινται στο PKK, πριν από μερικές ημέρες. Νωρίς σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις των Κούρδων οχυρώνονται στην πόλη και ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη.

Εντείνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί

Τις τελευταίες 24 ώρες το τουρκικό πυροβολικό έβαλε 57 φορές κατά 16 στόχων. Τουρκική πηγή δήλωσε στο Reuters πως στόχος ήταν «τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονταν εν κινήσει» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αναφέρεται στους Κούρδους ή τους τζιχαντιστές του ISIS.

Άλλη στρατιωτική πηγή που είχε μιλήσει νωρίτερα υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο διεθνές πρακτορείο είχε προϊδεάσει για νέους βομβαρδισμούς και μάλιστα με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» να προλάβουν 

Οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και ορισμένων στρατιωτικών ομάδων της αντιπολίτευσης -εννοώντας τους Κούρδους- και κάλεσαν όλους τους «παίκτες» που έχουν ένοπλη παρουσία στο συριακό έδαφος να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε αυτές τις συγκρούσεις – σε περιοχές που δεν βρίσκονται δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους – απαράδεκτες και πηγή μεγάλης ανησυχίας» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του ISIS, Μπρετ ΜακΓκουρκ και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπλοκή με στόχο την αποκλιμάκωση και την ενότητα κατά του ISIS, ο οποίος και συνιστά την κοινή απειλή».

Οι Τούρκοι αναπτύσσονται σε πόλεις που κατέχουν οι Κούρδοι

Από χθες, πέμπτη ημέρα της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» οι στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων -όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στο χάρτη- έχουν στόχο τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές της Συρίας.

Μάλιστα το πυροβολικό και η αεροπορία τους σφυροκόπησαν δύο χωριά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άμαχοι.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε καλέσει τους Κούρδους να εγκαταλείψουν αμέσως τις θέσεις που κατέχουν δυτικά του Ευφράτη και να περάσουν στην αντίπερα όχθη του ποταμού.

Δείτε βίντεο με σκηνές από αυτή την περιοχή

Share.

Comments are closed.