«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνα επειγόντως…

Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο θέμα προτεραιότητας αφορούσε το να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο ζητήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Το δεύτερο θέμα ήταν η υπόθεση Γεωργίου και οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδος. Γι’ αυτό αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν.

Και τρίτο θέμα ήταν η εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ του να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Επίσημη ανακοίνωση της Euroleague: Δικαιώνει Ολυμπιακό και Μπαρτζώκα για την “αλλοίωση” στο ΣΕΦ

Η Euroleague πήρε επίσημη θέση για τις επίμαχες φάσεις στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την…

8 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Μετά από πολλά χρόνια φωτίστηκε και αναβαθμίστηκε το πάρκο της Ρεματιάς

Συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσίων του Δήμου Βριλησσίων για την  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου…

10 ώρες ago

«Δημιουργική Ανατροπή» – Κώστας Λύρος: Εορτές Εξόδου 2024 – Χαμηλότερες του κύρους του Δήμου και του θεσμού

Ανακοίνωση με την όποια ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που οργανώθηκαν…

11 ώρες ago

Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος ΔΔΑ: Στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι, δεν ίσχυε ο «νόμος Φλωρίδη»

Στη διευκρίνιση ότι δεν ισχύει ο νόμος Φλωρίδη στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι προχώρησε…

15 ώρες ago

Ασημακοπούλου Leaks: Κομματικό στέλεχος υπέδειξε για τη διαρροή ο Θεοδωρόπουλος

Κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, υπέδειξε ως πηγή των email που μεταβίβασε στην Άννα…

21 ώρες ago

Πασχαλινό Γλέντι στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με πλούσιο φαγητό, μουσική, χορό και πολλές…

23 ώρες ago