«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνα επειγόντως…

0

Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο θέμα προτεραιότητας αφορούσε το να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο ζητήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Το δεύτερο θέμα ήταν η υπόθεση Γεωργίου και οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδος. Γι’ αυτό αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν.

Και τρίτο θέμα ήταν η εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ του να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Share.

Comments are closed.