Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ

0

Αύριο Δευτέρα θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxist και η αγωνία των φορολογουμένων κορυφώνεται για το πού θα κυμανθεί φέτος ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης συνολικά υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι βασικές αιτίες για την αύξηση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι οι εξής:

  • Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας.
  • Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
  • Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Έτσι, αντί για 3,24 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι (στο ταμείο μπήκαν 2,63 δισ. ευρώ), η βεβαίωση αναμένεται να φτάσει κατά τις εκτιμήσεις στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» κατά του δημοσιονομικού «κόφτη».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις
    Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει προθεσμία καταβολής την 30ή Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου.
  2. Νέο εκκαθαριστικό
    Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων, καθώς και η ταυτότητα οφειλής που είναι απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.
    Επίσης, το νέο εκκαθαριστικό περιέχει νέες πληροφορίες τόσο στον πίνακα των Κτισμάτων όσο και στον πίνακα των Γηπέδων. Στο επάνω δεξιά μέρος του νέου εκκαθαριστικού έχουν διαχωριστεί τα δικαιώματα των 2 πινάκων, ενώ ταυτόχρονα προστέθηκε η πληροφορία της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για σε όσους την δικαιούνται.
  3. Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων
    Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.
    Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.
  4. Εξόφληση με άτοκες δόσεις
    Οι φορολογούμενοι μπορούν να μοιράσουν το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών που προσφέρουν και οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προγραμματίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους καθυστερήσεων. Βασική προϋπόθεση για να είναι οι δόσεις άτοκες, είναι ο οφειλέτης να πληρώνει ολόκληρη τη δόση κάθε μήνα, αλλιώς θα επιβαρυνθεί με τα υψηλή επιτόκια των πιστωτικών.

 

Share.

Comments are closed.