Διέσχισε το Αιγαίο ως πρόσφυγας κι έφτασε στους Ολυμπιακούς του Ρίο!

0

Πριν από έναν χρόνο, η Γιούσρα Μαρντίνι πάλευε με τα κύματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Σήμερα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η 18χρονη από την Συρία, ήταν μία από τις πιο ταλαντούχες κολυμβήτριες στη χώρα της, ακόμα και αν χρειαζόταν να προπονείται σε κολυμβητήρια μισογκρεμισμένα από τους βομβαρδισμούς, κατά την διάρκεια του πολέμου που μαστίζει την χώρα από το 2011.

Πριν από έναν χρόνο, η Μαρντίνι μαζί με την αδελφή της αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Γερμανία. Μέσω του Λιβάνου έφτασαν στην Τουρκία και τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ελλάδα μαζί με άλλα 20 άτομα, σε μία βάρκα που κανονικά χωρούσε μόλις έξι ανθρώπους!

Μόλις τριάντα λεπτά μετά την αναχώρηση από τις τουρκικές αρχές, η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά. Η Μαρντίνι, η αδελφή της και άλλοι δύο πρόσφυγες που ήξεραν κολύμπι, μπήκαν στο νερό προσπαθώντας να κρατήσουν την βάρκα στην επιφάνεια. Τα ρούχα της την τραβούσαν προς τον βυθό, τα μάτια της έκαιγαν από το αλάτι, το σώμα της είχε μουδιάσει από το παγωμένο νερό. Όμως μετά από τιτάνια προσπάθεια τριών ωρών, κατάφερε να οδηγήσει την βάρκα στις ακτές της Λέσβου, σώζοντας τη ζωή της αλλά και των υπόλοιπων.

«Κολυμπούσα τρεις ώρες στο παγωμένο νερό, κρατώντας στο ένα χέρι το σκοινί της βάρκας. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία», λέει τώρα η Μαρντίνι, που κατάφερε τελικά να φτάσει στην Γερμανία, μέσω Σκοπίων, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.

Πλέον ζει στο Βερολίνο, όπου γράφτηκε σε έναν ντόπιο κολυμβητικό σύλλογο. Ο προπονητής Σβεν Σπάνενκρεμπς ανακάλυψε το ταλέντο της και άρχισε να την προετοιμάζει για τους Ολυμπιακούς του 2020.

Τελικά, έμελλε να συμμετάσχει στους Αγώνες πολύ νωρίτερα, καθώς βρίσκεται στον Ρίο με την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, που αποθεώθηκε κατά την είσοδό της στο «Μαρακανά» κατά την τελετή έναρξης. 

«Δεν ήθελα να φύγω από την χώρα μου, αλλά αναγκάστηκα.  Ίσως χτίσω τη ζωή μου στην Γερμανία και όταν γεράσω να επιστρέψω στην Συρία για να διηγηθώ την εμπειρία μου στους νεότερους», δήλωσε πρόσφατα η κολυμβήτρια.

Share.

Comments are closed.