Για ολοκληρωτισμό κατηγορεί τον Ερντογάν ο Γκιουλέν

0

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία για να στοιχειοθετήσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός εξαπολύει μύδρους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Ο Τούρκος ιεροκήρυκας, απέρριψε, από την Πενσυλβάνια όπου βρίσκεται, το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον, για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία», δήλωσε ο Γκουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν. Σύμφωνα με Τούρκο βουλευτή, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν.

«Οι τουρκικές αρχές μάς έκαναν αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών», επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, προσθέτοντας πως η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πεννσυλβάνια από το 1999.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν αρνηθούν να εκδώσουν τον Γκιουλέν.

Αλλά η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει ξεκάθαρες αποδείξεις της συμμετοχής του Γκιουλέν στο πραξικόπημα προτού κινηθεί εναντίον του η διαδικασία έκδοσης.

Ο ίδιος ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός πάντως,αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει συνωμοτήσει εναντίον της Τουρκίας, και έχει καταδικάσει την προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Τουρκία να διερευνήσει το πραξικόπημα, αλλά δεν είπε εάν η Τουρκία απάντησε στην προσφορά αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι έχει χρησιμοποιήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, και επιχειρήσεων στη Τουρκία και το εξωτερικό για να διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό ο Σουλτάνος υποσχέθηκε χθες ότι θα καταπνίξει τις επιχειρήσεις αυτές.

Share.

Comments are closed.