Έρχονται χιλιάδες κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων

0

Το 25% των φορολογούμενων ή διαφορετικά περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες της χώρας απειλεί η εφορία με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι ανωτέρω χρωστούν μικροποσά που μόλις και ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Παρά το γεγονός αυτό η εφορία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο λαμβάνοντας ήδη για 755.806 φορολογούμενους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 700.000 οφειλέτες.

Η σκληρή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έχει «πνίξει» κάθε νοικοκυριό που αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή την άνευ προηγούμενου δοκιμασία. Οι αυξημένοι φόροι εισοδήματος, η επίσης αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ, οι αυξημένες στο 100% του φόρου προκαταβολές, και οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν διαλύσει την ελληνική οικονομία κάτι που φαίνεται και στα έσοδα του Ιουλίου.

Συνολικά οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 4 εκατ. με τις ΔΕΚΟ να χρωστούν σημαντικά ποσά στο ελληνικό κράτος.

Το ποσό που χρωστούν στην εφορία ανέρχεται στο μισό ΑΕΠ ή 89,8 δισ. ευρώ και με βάση υπολογισμούς το χρέος αυτό θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους  στα 95 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση είναι οι 755.806 που ενδεχομένως να χάσουν το σπίτι τους για μικροοφειλές . Ήδη στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι δεκάδες και καθημερινά ο αριθμός του αυξάνεται. Αν και προεκλογικά η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει ότι θα βρεθεί η λύση με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών έτσι ώστε να μην χάσει κανείς το σπίτι του, τώρα η ίδια φαίνεται να τα υφαρπάζει από όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου:

  • 003.372 φορολογούμενοι οφείλουν 89,83 δισ. Ευρώ. Από τα χρέη αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν περισσότερα από 10 – 15 δισ. ευρώ.
  • Σε 1.492.088 οφειλέτες η ΓΓΔΕ μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
  • Σε 755.806 οφειλέτες ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων. Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.
  • Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.
  • Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (παλαιές και νέες) έφθασαν μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ ή 89,8 δισ. ευρώ.
Share.

Comments are closed.