Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Πειραιώς, Μ.Σάλλας

0

Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τράπεζα Πειραιώς με αντικείμενο κορυφαίες διοικητικές αλλαγές στην ιεραρχία του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Σάλλας υπέβαλε την παραίτησή του προκειμένου να διευκολύνει τη διοικητική ανασυγκρότηση. Θα παραμείνει Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου της Πειραιώς.

Αυτή η αλλαγή έρχεται ως αποτέλεσμα των «απόνερων» της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης κατά την οποία εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο αμερικάνικα hedge funds όπως αυτό του γνωστού διεθνούς επενδυτή Paulson.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η ακύρωση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της έγκρισης που είχε δώσει το ΤΧΣ να τοποθετηθεί διευθύνων σύμβουλος ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ότι στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού fund του Paulson και της Διοίκησης της Πειραιώς, διαμάχη που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη σχέση της τελευταίας με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση του Ανθιμου Θωμόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Σάλλας αποτελεί έναν από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» του νέου εξωστρεφούς και δυναμικού ελληνικού τραπεζικού συστήματος που προέκυψε από τη δεκαετία του ’90 μέχρι την τωρινή κρίση. Ο Όμιλος απορρόφησε δεκάδες τράπεζες όπως τη Μακεδονίας-Θράκης και την ΕΤΒΑ.

Τα τελευταία χρόνια κατέστη ο ισχυρότερος τραπεζικός Όμιλος στη χώρα με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Προσωρινά για τη θέση του αντικαταστάτη του Μιχάλη Σάλλα προορίζεται η νομικός, Χαρά Απαλαγάκη.

Την είδηση επιβεβαίωσε η Τράπεζα Πειραιώς που με δελτίο Τύπου ανέφερε ότι  την απόφασή του να μην συμμετέχει στο νέο Διοικητικό σχήμα ανακοίνωσε ο Μ.Σάλλας, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα να του απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του Ομίλου.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.

Η πορεία του Μ.Σάλλα

Ο κ. Σάλλας ηγήθηκε το 1991 ομάδας επιχειρηματιών με τους οποίους πήραν την άδεια τραπεζικής της Πειραιώς. Στα χρόνια που πέρασαν η Πειραιώς απορρόφησε την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ, την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, την Αγροτική Τράπεζα και τη Γενική Τράπεζα.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ενώ από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Share.

Comments are closed.