Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Κυρίαρχος ο Ερντογάν

0

Τελικά λαός και αστυνομία, σταμάτησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους 17 αστυνομικοί και το σύνολο των νεκρών σύμφωνα με τον εισαγγελέα ανέρχεται στους 42 και κατά το πρακτορείο Bloomberg να κάνει λόγο για 60 άτομα συνολικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 120 άτομα από τους πραξικοπηματίες.

Ερντογάν: Θα πληρώσουν ακριβά οι πραξικοπηματίες
Tο πως παραλίγο να τον σκοτώσουν οι πραξικοπηματίες, αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του, από την αίθουσα VIP του Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και υποσχέθηκε την παραδειγματική τιμωρία στους στασιαστές.

«Αυτή η κίνηση ήταν μια κίνηση προδοσίας, που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά και κυρίως από τον λαό», είπε ο Ερντογάν και απέδωσε την ευθύνη στον πάλαι ποτέ μέντορά του Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας πως εκείνοι που πήραν τα όπλα έπαιρναν εντολές από την Πενσυλβάνια, όπου εκείνος ζει. 

Προανήγγειλε εκκαθάριση στο στράτευμα από στοιχεία που επιθυμούν πραξικοπήματα και πρόσθεσε: «Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για την παλιά Τουρκία. Η Τουρκία κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο Αρχών».

Εξίσωσε το πραξικόπημα με τρομοκρατική ενέργεια, παραλληλίζοντας το με την πρόσφατη επίθεση των τζιχαντιστών του ISIS στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

«Δυστυχώς βομβάρδισαν διάφορα μέρη και σημεία στη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον Πρόεδρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν έκανε έκκληση προς όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη μειοψηφία των στασιαστών.

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε πως βρισκόταν στη Μαρμαρίδα, όταν ξέσπασε το “κίνημα” σε ένα κτίριο, που λίγη ώρα αφότου εγκατάλειψε για να κατευθυνθεί προς το αεροσκάφος του, βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
«Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από την κινητικότητα, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης για την ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει μια ομάδα, το παράλληλο κράτος, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να εισβάλουν στις δομές του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους.
Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του λαού και ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα μας, βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και αυτή τη στιγμή αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος. Η κίνηση έγινε πριν τις κρίσεις των αξιωματικών. Ήξεραν ότι τους γνωρίζαμε και τους αποβάλλαμε. Η Τουρκία έχει νέες δομές και νέες συμπεριφορές. Έτσι κάναμε τα βήματά μας. Εδώ στο Ατατούρκ πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Είχαμε δεκάδες θύματα. Και σήμερα υπήρξε εισβολή του παράνομου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16.
Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα ότι βομβάρδιζαν το σημείο που βρισκόμουν. Αυτά έκαναν. Επίσης επιτέθηκαν στις Μυστικές Υπηρεσίες, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Έχουν συλλάβει γενικό μου γραμματέα. Δεν ξέρω την κατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλώ, όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων. Εσείς νομίζω, πιστεύετε στις αξίες αυτού του λαού, όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετες απόψεις από εσάς. Δεν είναι πιστοί στις αρχές του κράτους.
Είναι πιστοί στην Πενσυλβάνια (σ.σ. εννοώντας τον Γκιουλέν). Απευθύνομαι στους φαντάρους: Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, εσείς μην αντιστέκεστε απέναντι στον κόσμο. Είναι οι πατεράδες σας, οι μανάδες, τα αδέρφια σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και σεις βαρύ τίμημα. Συλλαμβάνονται πολύ αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχία μας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Όπως αντιμετωπίσαμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Η οργάνωση του Γκιουλέν, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, την κάνουν με τα όπλα του τουρκικού λαού. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένος. Είμαστε στα καθήκοντά μας και με την βοήθεια του θεού, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας
».

Πρακτορείο «Ανατολή»: Αυτός είναι ο ηγέτης του πραξικοπήματος στην Τουρκία 
Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην Άγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Η κίνηση-ματ του Ερντογάν μέσω Skype
Οι πρώτες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα έδειχναν ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες είχαν πάρει το «πάνω χέρι». 

Ήλεγχαν τα κρατικά ΜΜΕ και μετέδωσαν μηνύματα ότι έχουν πλέον την εξουσία της χώρας. «Επέβαλλαν» στρατιωτικό νόμο και ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του. Σε ένα μήνυμα μέσω Skype, που μεταδόθηκε από το CNN Turk, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση προς το λαό να βγει στους δρόμους και στις πλατείες και να εμποδίσουν τους πραξικοπηματίες. Ουσιαστικά αυτό ήταν που τελείωσε και τους πραξικοπηματίες.

«Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια …Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους» είπε. Οι υποστηρικτές του δεν τον απογοήτευσαν. Ξεχύθηκαν στους δρόμους και στάθηκαν κυριολεκτικά μπροστά τα τανκς.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Πολίτες σκαρφάλωσαν πάνω στα τανκ, ξάπλωσαν μπροστά από αυτά και προκάλεσαν τους στρατιώτες να τους πυροβολήσουν. Ανέτοιμοι να στρέψουν τα όπλα τους απέναντι σε αθώους πολίτες, οι στρατιώτες έχασαν το νεύρο τους και άρχισαν να παραδίνονται στις αστυνομικές αρχές. 

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μέσω του Skype –ενός μέσου που στο παρελθόν έχει πολεμήσει- ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από την αναταραχή.

Η ανακοίνωση του Φετχουλάν Γκιουλέν ενεντίον των πραξικοπηματιών

Η «Συμμαχία για τις κοινές αξίες», το μη κερδοσκοπικό κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, με δήλωσή του καταδικάζει «οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας».

«Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Φετχουλάν Γκιουλέν και το κίνημα Χισμέτ έχουν συνηγορήσει, έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους προς την ειρήνη και τη δημοκρατία. Έχουμε καταγγείλει στρατιωτικές παρεμβάσεις στην εσωκομματική πολιτική. Αυτές είναι οι βασικές αξίες των υποστηρικτών του Χισμέτ.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τουρκία είναι καταιγιστικά και θα ήταν ανεύθυνο να προχωρήσουμε σε εικασίες. Οι φήμες που διακινούνται από τους κύκλους του  Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ανεύθυνα
»

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Τουρκία

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία με προσοχή και ψυχραιμία, σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τον διοικητή της ΕΥΠ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αναναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια -στις εισόδους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Μετά την είδηση για το πραξικόπημα στην Τουρκία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μετέβη στο Πεντάγωνο μαζί με τους τρεις αρχηγούς όπλων –Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας- προκειμένου να έχουν απ’ ευθείας ενημέρωση από τον θάλαμο επιχειρήσεων.

Share.

Comments are closed.