Σφαγή στη Νίκαια από τρομοκράτες

0

Με αίμα αθώων πολιτών βάφτηκε ο εορτασμός της «Ημέρας της Βαστίλης» στη Γαλλία, η οποία βυθίστηκε στο πένθος, ζώντας και πάλι στιγμές της 13ης Νοεμβρίου 2015, όπου στο Παρίσι είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Το βράδυ της Πέμπτης φορτηγό σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια, καθώς έπεσε πάνω σ’ ένα πλήθος πολιτών που είχε συγκεντρωθεί για να δει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της χώρας, με αποτέλεσμα 80, πιθανόν και περισσότεροι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν τουλάχιστον 150 τραυματίες εκ των οποίων οι 42 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο οδηγός του φονικού φορτηγού
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον δράστη και πιο συγκεκριμένα τον οδηγό του φορτηγού.«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης Κριστιάν Εστροζί στο Twitter.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν πάνω από 100 τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Από την πλευρά του κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα δε με γαλλικά δημοσιεύματα ο συνεργός του διαφεύγει της σύλληψης.

Υποστηρικτές ISIS: «Αυτοί που πέθαναν ήταν αμαρτωλοί άπιστοι»

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Την ίδια ώρα υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Μερικοί από τους δεκάδες νεκρούς της αποφράδας 14ης Ιουλίου 2016

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι δεν υπάρχει καμιά κατάσταση ομηρίας στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να σας δώσω καμιά πληροφορία για τα κίνητρα» του οδηγού του φορτηγού.

Πάντως οι Αρχές εκφράζουν φόβο περί τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τρομοκρατική οργάνωση.

Δείτε τρία βίντεο από την τραγωδία της Νίκαιας

Share.

Comments are closed.