REUTERS: Το σχέδιο της Ε.Ε. για μια ισχυρή Ευρώπη

0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατάρτισαν ένα προσχέδιο εννιά σελίδων με τον τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σε έναν αβέβαιο κόσμο», με το οποίο προτείνουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για την ασφάλεια, την μετανάστευση και την ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διανύει στιγμές έντονης δοκιμασίας», ο Φράνκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ (Frank – Walter Steinmeier) και ο Ζαν-Μαρκ Ερό (Jean-Marc Ayrault) δήλωσαν πως η ένωση είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στον νότο και την ανατολή ενώ η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε σταδιακή ανάκαμψη. Οι συσκέψεις εργασίας είχαν ξεκινήσει πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Ούτε μια απλή επίκληση για περισσότερη Ευρώπη, ούτε η διαδικασία αυτοκριτικής μπορούν να δώσουν επαρκείς απαντήσεις,» αναφέρουν ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Ζαν-Μαρκ Ερό στο προσχέδιο, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters.

«Για την αποφυγή της σιωπηλής διάβρωσης του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, πρέπει να εστιάσουμε στα απαραίτητα και στην πραγματοποίηση των στέρεων προσδοκιών των πολιτών μας».

Οι δύο υπουργοί, από τις χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της Ε.Ε., αναφέρουν πως είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι χώρες μέλη έχουν διαφορετικές προθέσεις για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για την διαχείριση των διαφορετικών φιλοδοξιών για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη αποδίδει καλύτερα ως προς τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών».

Οι τρεις πρωτοβουλίες που προτείνουν οι δύο υπουργοί είναι οι εξής:

  1. Ένα ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο:
  • Η Ε.Ε. θα καθορίσει τις συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική ασφαλείας και θα προωθήσει μια ενιαία πολιτική σε αυτούς τους τομείς.
  • Οι χώρες μέλη που επιθυμούν να θεσμοθετούν μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να είναι σε θέση να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.
  • Εάν χρειαστεί, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση μόνιμης θαλάσσιας δύναμης ή την απόκτηση δυνάμεων της ΕΕ σε άλλες περιοχές μείζονος σημασίας.
  1. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Οι υπουργοί αναφέρουν:
  • Είμαστε αποφασισμένοι η ΕΕ να δημιουργήσει την πρώτη πολυεθνική φρουρά για τα σύνορα και τις ακτογραμμές.
  • Η ΕΕ πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στην ΕΕ για οικονομικούς λόγους.
  • Θα εργαστούμε για τη μείωση των παραγόντων πίεσης για την παράνομη μετανάστευση.
  1. Προώθηση της ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Οι υπουργοί αναφέρουν:
  • Για την επίτευξη της ανάπτυξης και την αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, μια ανανεωμένη προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο, είναι απαραίτητη.
  • Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έρθει ως μια μεγάλη έκρηξη, αλλά ως αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξη.
  • Μια ΟΝΕ που θα δίνει δημοσιονομικές δυνατότητες θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2018 το αργότερο, για την υποστήριξη των επενδύσεων στα κράτη μέλη που επλήγησαν σοβαρότερα από την κρίση.

Δείτε το πρωτότυπο άρθρο του REUTERS με τίτλο «German, French ministers plan for ‘strong Europe in uncertain world’» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.