ΔιαΝΕΟσις: Στο 9% του ΑΕΠ η φοροδιαφυγή

0

Νέα μελέτη για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα παρουσιάζει ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις, βάση των στοιχείων της οποίας η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ, ήτοι φθάνει ως και το 32% των δημοσίων εσόδων.

Η μελέτη εκτιμά ότι εξαιτίας της φοροδιαφυγής, το Κράτος χάνει ως και 16 δισ. το χρόνο, την ίδια στιγμή που δαπανά 28 δισ. ευρώ για συντάξεις, 12 δις. ευρώ για μισθούς και 15 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι τα φορολογικά έσοδα του Κράτους (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) μειώνονται διαρκώς από το 2010, ενώ η μελέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το 2011 το 64% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωνε έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, το 49% των μισθωτών δήλωνε εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, οι 900 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,4% του συνόλου) πλήρωναν το 61% των φόρων νομικών προσώπων και το 8% των φορολογούμενων (όσοι δήλωναν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ ετησίως) πλήρωνε το 69% των φόρων φυσικών προσώπων.

Μεταξύ των προτάσεων της μελέτης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνονται η μείωση των συντελεστών φορολογίας, η χρήση πλαστικού χρήματος, ο αυστηρότερος φορολογικός έλεγχος, καθώς και η αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και η τεχνολογική τους αναβάθμιση.

Διαβάστε ολόκληρη της μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.