Σερβίρουν ποτά-μπόμπες σε γνωστά μπαρ της Αττικής

0

Νοθεία στο 20% των δειγμάτων ουίσκι, 50% στη βότκα και 100% σε ρούμι – τεκίλα διαπίστωσαν τα συνεργεία ύστερα από ελέγχους σε 39 κέντρα διασκέδασης, αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα νοθευμένα ποτά που σερβίρουν εν γνώσει τους πολλά μαγαζιά της Αθήνας. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνους έλεγχους της Οικονομικής Αστυνομίας οι οποίοι άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών τα οποία στερούνταν νομίμων παραστατικών. Δύο από τα μπουκάλια βότκας που κατασχέθηκαν, στάλθηκαν στο Χημείο του Κράτους.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Oικονομικών Kώστας Mίχαλος, που εποπτεύει των ελέγχων, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο αφενός την προστασία της υγείας των καταναλωτών και αφετέρου την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Mιλώντας στο Έθνος, ο κ. Iωάννης Στ. Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Iατρικής και συντονιστής της Eπιτροπής Oδικής Aσφάλειας του υπουργείου Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, επεσήμανε ότι η κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην τύφλωση.

Βλάβες που προκαλούν οι «μπόμπες»

Aνάλογα με την αλκοόλη με την οποία γίνεται η νοθεία, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη οικογένεια αλκοολών, αυτό που είναι το σοβαρότερο είναι η τύφλωση, ανάλογα με την ποσότητα του νοθευμένου ποτού και τον βαθμό της νοθείας. Aκόμη μπορεί να προκληθούν ηπατικές βλάβες, μεταβολικές βλάβες, ακόμη και πνευμονικό οίδημα. Σε μικρότερη ποσότητα, είναι πιθανόν να προκληθούν έντονοι πονοκέφαλοι, θολότητα στην όραση, κακή διάθεση

Eπιπλέον, το νοθευμένο ποτό μπορεί να επιδράσει στην οδήγηση πολύ χειρότερα από την αιθυλική αλκοόλη. Aυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν έχουμε δει ανακοινώσεις από νοσοκομεία, βλαβών που να σχετίζονται με νοθεία ποτών, ίσως γιατί δεν αναγνωρίζονται και ψάχνουν οι γιατροί να βρουν άλλες αιτίες, χωρίς να πηγαίνει το μυαλό τους εκεί. 

Kαλόν είναι το Xημείο του Kράτους να ανακοινώσει τις ουσίες με τις οποίες γίνεται η νοθεία, ώστε να μπορέσουμε να πληροφορήσουμε και πιο συγκεκριμένα τον πληθυσμό.

O κ. Παπαδόπουλος εστιάζει και στις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις μικρές ηλικίες: Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας είναι σε πολύ δυσμενή θέση στην Eυρώπη όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε άτομα κάτω των 15 ετών, επομένως εάν ένας από μικρός κάνει κατανάλωση νοθευμένων ποτών, είναι πολύ πιθανόν η βλάβη να είναι αθροιστική.

Έφτιαχναν τα ποτά – μπόμπες για γνωστά μαγαζιά

Οι δύο εγκληματικές είχαν πιάσει “δουλειά” τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2015, η πρώτη στην παρασκευή και διακίνηση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και η δεύτερη στην αγορά και διακίνηση λαθραίων αλκοολούχων ποτών.

Μετά από πολύμηνες έρευνες, οργανώθηκε χθες μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Ο.Π.Κ.Ε. σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν ταυτόχρονα σε πέντε σπίτια και σε κάβες, αποθήκες, καφέ-μπαρ, club, επιχειρήσεις (μεταφορική, τυπογραφική, παρασκευή μπουκαλιών) και σε οχήματα (Ι.Χ. και φορτηγά). Συνελήφθησαν 16 άτομα (15 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), ενώ αναζητούνται άλλα 19 για να συλληφθούν εντός των ορίων του αυτοφώρου.

Πώς λειτουργούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η πρώτη εγκληματική οργάνωση παρασκεύαζε νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, τα οποία τυποποιούσαν και στη συνεχεία διέθεταν σε καφέ-μπαρ και κλαμπ της Αττικής, εν γνώσει των υπευθύνων ή των υπαλλήλων.

Μάλιστα το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, είχε εγκαταστήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του, παράνομο εργαστήριο για την παρασκευή και νόθευση των αλκοολούχων ποτών, στο οποίο βρέθηκε μεγάλη πλαστική δεξαμενή και μικρότερες ανοξείδωτες, σύστημα μετάγγισης με μοτέρ, μηχάνημα εμφιάλωσης, άδεια μπουκάλια, καπάκια, ετικέτες, ταινίες σφράγισης και ποσότητα οινοπνεύματος. Το “αποστακτήριο” δεν έβγαζε μόνο βότκα, αλλά και ουίσκι, τσίπουρο και οποιοδήποτε άλλο ποτό ζητούσαν οι πελάτες.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αγόραζε αλκοολούχα ποτά από την Βουλγαρία, τα οποία μέσω μεταφορικής εταιρείας μετέφερε σε οικίες μελών της στην περιοχή του Πειραιά, όπου αφαιρούνταν οι ετικέτες με αλλοδαπά λογότυπα και επικολλούνταν πλαστές με ελληνικά λογότυπα. Στη συνέχεια από κάβες ιδιοκτησίας τους, με εικονικά τιμολόγια τα πωλούσαν σε καφέ μπαρ και club κ.λπ., εν γνώσει των ιδιοκτητών και υπαλλήλων αυτών, καθόσον τα αγόραζαν σε χαμηλότερη τιμή.

Η διακίνηση της «μπόμπας

Από τη φυσική και τεχνική επιτήρηση των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι εμπλέκονται και γνωστά νυχτερινά κλαμπ σε Αθήνα, Πειραιά, Θησείο, Β. Προάστια και Ζάκυνθο, οι ιδιοκτήτες των οποίων των οποίων γνώριζαν ότι προμήθευαν τους πελάτες τους με ποτά επικίνδυνα για την υγεία τους.

“Κοριός” της ΕΛ.ΑΣ κατέγραψε τους κυνικούς διαλόγους, από τις νόμιμες άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου των 35 συνολικά κατηγορούμενων. “Θα μου στείλεις μπλε και κόκκινα καφεδάκια και καμία Σμύρνη;”, παραγγέλνει καταστηματάρχης.

Σε άλλο διάλογο, τα μέλη της σπείρας ζητάνε “λευκή” (έτσι αποκαλούν τη βότκα οι Ρώσοι). “Μη μου στείλεις το νεράκι (βότκα) σαν την προηγούμενη φορά όμως, δεν πίνεται ρε φίλε, δεν είχε καθόλου γεύση”, λέει ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας, τα “μπλε”, τα “κόκκινα” και η “Σμύρνη” αντιστοιχούν σε γνωστές μάρκες βότκας που αντέγραφε το κύκλωμα και πωλούσε ως γνήσια. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν “πακιστανικά” τηλέφωνα, για να μην τους εντοπίσουν, και είχαν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Share.

Comments are closed.