Να πόσο κόβονται 600.000 συντάξεις

0

Χθες το βράδυ συζητούσαμε με έναν πολύ καλό φίλο τα καθημερινά και κάποια στιγμή φτάσαμε και στις περικοπές των συντάξεων που θα υπάρξουν, λόγω μνημονίου. Ο φίλος μου με αποστόμωσε προσωρινά λέγοντας μου ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμιά περικοπή.

«Θα σου το αποδείξω αύριο με στοιχεία», του είπα για να μην υπάρξει η παραμικρή παρεξήγηση. Φυσικά η συζήτηση συνεχίστηκε με άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Συνεπής στην υπόσχεσή μου καταγράφω τις περικοπές που θα υποστούν ως το τέλος του χρόνου ΕΚΑΣ, εφάπαξ, επικουρικές και μεγάλες συντάξεις.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία φτερά θα κάνουν από τους λογαριασμούς 600.000 συνταξιούχων 800 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2016, αρχής γενομένης με την απώλεια του ΕΚΑΣ, τέλος Ιουνίου, και την αλυσίδα περικοπών από τον Ιούλιο στις επικουρικές, στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, στο μέρισμα και το εφάπαξ.

Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα δει να μειώνεται –σε αρκετές περιπτώσεις δραματικά- το διαθέσιμο εισόδημα του, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι φόροι και ακριβαίνει η καθημερινή ζωή μέσω της επιβάρυνσης της έμμεσης φορολογίας. Το τελικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς θα είναι ακόμα χαμηλότερο, καθώς θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά 1-3 μηνών σε ισόποσες δόσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν:

  • 22 εκατ. ευρώ από τις νέες μειωμένες συντάξεις που θα απονεμηθούν
  • 360 εκατ. από τις μειώσεις στις επικουρικές
  • 168 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • 170 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
  • 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εφάπαξ
  • 22 εκατ. ευρώ από τη μείωση του πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις
  • 11 εκατ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων χηρείας

Η ανατροπή θα συντελεστεί με τον επανυπολογισμό καταρχήν των επικουρικών συντάξεων μέσα σε ενάμιση μήνα και, κατόπιν, των κύριων έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ελπίζω να σε έπεισα καλέ μου φίλε, για το δίκαιο των απόψεών μου.

Share.

Comments are closed.