Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας με168 εκ. «σύγχρονους σκλάβους»

0

«Μηδενική ανοχή» στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Με αυτό το σύνθημα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) υποδέχθηκε φέτος την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Απηύθυνε έκκληση στις πολυεθνικές να ελέγξουν εξονυχιστικά όλη την αλυσίδα παραγωγής και τις συνθήκες στα εργοστάσια των προμηθευτών τους.

«Μορφή σύγχρονης δουλείας», χαρακτήρισε την παιδική εργασία ο Πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να εξαλείψει τα αίτια που την προκαλούν.

«Ανανεώνουμε όλοι μαζί την δέσμευση για την εξάλειψη της μοντέρνας σκλαβιάς, που στερεί από εκατομμύρια παιδιά ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα και τα εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Σήμερα, υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που είναι σκλάβοι», τόνισε στο μήνυμά του ο Ποντίφικας.

Σύμφωνα με την ILO πάνω από 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται να δουλεύουν.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, στις Βρυξέλλες, η Διεθνής Αμνηστία ξεδίπλωσε ένα συμβολικό πόστερ μπροστά από κατάστημα της Apple.

Σε αυτό εμφανίζονται παιδιά να σκάβουν το χώμα και να βγάζουν ένα iPhone.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία, σε χώρες της Αφρικής χιλιάδες παιδιά, ηλικίας ακόμα και επτά ετών, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε ορυχεία κοβαλτίου, ορυκτού που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple δεν διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν, δεν αποτελούν προϊόντα παιδικής εκμετάλλευσης.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Share.

Comments are closed.