Αρχίζει το ξεσπίτωμα – εξπρές για 60.000 ακίνητα

0

Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί – εξπρές για 60.000 ακίνητα από χθες, 1η Ιουνίου, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την 1η Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές ξεκίνησαν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Πολ.Δ. πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015.

Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για τον σκοπό υποχρεούται να προσλάβει κατά την κρίση του πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Θα είναι υποχρεωμένος να προσλάβει – κατά την κρίση του – πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Και όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό, το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη!

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής με τη σειρά του θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή.

Από τη στιγμή που η νέα μέθοδος υπολογισμού των τιμών για τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε να εφαρμόζεται, οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς οι ενέργειες θα είναι πολύ λιγότερο χρονοβόρες, ενώ οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και ο βαθμός αύξησης της εισπραξιμότητας των χρεών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα χειριστούν τις νέες δυνατότητες του νόμου οι επισπεύδοντες, με την αγορά πάντως να εκτιμά ότι δεν θα αποφευχθούν οι περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ακινήτων.

Γεγονός είναι πάντως ότι η «στροφή» των πλειστηριασμών στις αγοραίες τιμές συμπίπτει χρονικά με τη διόγκωση των ιδιωτικών χρεών στο Δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και με την περίοδο που απελευθερώνεται η μεταβίβαση δανείων σε funds, ενώ παράλληλα ξεκινά να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός τρόπος γνωστοποίησης και διενέργειας πλειστηριασμών μέσα από το Internet.

Το διάστημα που ακολουθεί, αναμένεται έκρηξη πλειστηριασμών ακινήτων, τουλάχιστον σε σχέση με το πάγωμα που είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, είτε εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων είτε λόγω των προστατευτικών διατάξεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος για τα «κόκκινα» δάνεια είτε επειδή το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε σταδιακή μείωση του τιμήματος με βάση την αντικειμενική αξία δεν ήταν «λειτουργικό».

Ήδη με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής!

Share.

Comments are closed.