Το τέλος της Ειδομένης και η αναζήτηση 4780 προσφύγων & μεταναστών

0

Η επιχείρηση στην Ειδομένη ολοκληρώθηκε με τα περισσότερα άτομα να έχουν μεταφερθεί σε κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και με την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκκένωση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες των νέων χώρων φιλοξενίας κι απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση εναλλακτικών.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε απαντητική ανακοίνωση υπογράμμισε ότι «Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές» ενώ σημείωσε ότι «στην προσπάθεια αυτή (…) ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πρόσφυγες που προτιμούν να κοιμηθούν στο δρόμο παρά στα κέντρα φιλοξενίας.

Το ρεπορτάζ επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού κ. Γιώργου Κυρίτση αναφέρει ότι η κυβέρνηση «τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης και από τα βενζινάδικα όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες και μετανάστες». Επιπλέον, ο κ. Κυρίτσης σημειώνει στην εφημερίδα ότι είναι «πολύ πιθανό ο αριθμός όσων βρίσκονταν στον καταυλισμό της Ειδομένης να είχε υπερεκτιμηθεί».

Προς τα πού εξαφανίστηκαν οι μισοί πρόσφυγες της Ειδομένης

Αυτό είναι πολύ πιθανό να ισχύει διότι ο τελικός αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα είναι 3.820 άτομα, όταν η ΕΛ.ΑΣ. και το Κυβερνητικό Συντονιστικό για τους Πρόσφυγες έδιναν μέχρι την παραμονή της επέμβασης ότι στον καταυλισμό της Ειδομένης υπήρχαν 8.500 πρόσφυγες-μετανάστες.

Είναι γεγονός ότι την παραμονή της επέμβασης της αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα ένας αριθμός μερικών εκατοντάδων ατόμων, κυρίως μεταναστών, ανάμεσά τους και τα πιο «θερμά» στοιχεία που πρωτοστατούσαν σε μια σειρά αντιδράσεις το τελευταίο δίμηνο, φρόντισαν να εξαφανιστούν προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης, το διήμερο που ακολούθησε στη διάρκεια της επέμβασης ένας αριθμός προσφύγων-μεταναστών κινήθηκε με τα πόδια προς τους δύο μικρούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς που υπάρχουν στους Ευζώνους, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την Ειδομένη –ο ένας στο ξενοδοχείο-βενζινάδικο «Χαρά» και ο άλλος στο παλιό τελωνείο εκατέρωθεν του πρατηρίου Ιωαννίδη-, και στον τρίτο και πολυπληθέστερο 20 χιλιόμετρα νοτιότερα στο πρατήριο «Πλάζα» στο Πολύκαστρο. Οι ροές όμως που καταγράφηκαν δεν ξεπερνούν τα 1.000, το πολύ 1.500 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ένα αριθμός περίπου 3.000 ατόμων που «αγνοούνται» ή σε άλλη περίπτωση επρόκειτο για λάθος εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Συντονιστικού.

Share.

Comments are closed.