Δε φτάνει που κόβουν το ΕΚΑΣ, ζητούν και εξάμηνη επιστροφή

0

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ από κύρια και επικουρική θα σταματήσουν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν το ΕΚΑΣ, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν όσα χρήματα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο.

Τα ποσά που χορηγήθηκαν στους συνταξιούχους το διάστημα Δεκέμβριος 2015 – Μάιος 2016 θεωρούνται αχρεώστητες παροχές, δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών αυτών ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ διά παντός από την 1/1/2016.

Για τις αχρεώστητες παροχές ο νόμος ορίζει ότι επιστέφονται με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του ΕΚΑΣ έξι μηνών, οι 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοιθα έχουν πολύ μικρότερη μηναία σύνταξη. Όταν «εξοφληθεί» το ποσό που έλαβαν από το ΕΚΑΣ για έξι μήνες, η σύνταξή τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων. Οι περικοπές που θα έχουν λόγω των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν στο 33,4%!

Share.

Comments are closed.