Πού θα πάνε τα 9-11 δισ. και πόσα θα πέσουν στην αγορά

0

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, και για το ποσό της δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία για την αξιολόγηση και πέσουν οι υπογραφές στις 24 Μαΐου. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, για να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του 2016 αλλά και για να πέσει λίγο «ζεστό χρήμα» στην αγορά μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Χθες, δόθηκε η πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη διάθεση για την Ελλάδα ποσού της τάξεως των 9-11 δισ. ευρώ. Αρχικά μοιάζει μεγάλο το ποσό, ωστόσο αν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα μέσα στο 2016, τότε δεν είναι μιας και η χώρα μας για να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις έχει «στραγγίξει» τα ταμεία του δημοσίου και όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Το ερώτημα πόσα χρήματα θα δοθούν για την πραγματική οικονομία απαντάται ως εξής: εξαρτάται από το τελικό ποσό της εκταμίευσης.

Με βάση τις πληροφορίες μας 7-8 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση τρων οφειλών και θα «περισσέψουν» γύρω στα 3-4 δισ. ευρώ. Και αυτά όμως δεν θα πέσουν μαζεμένα στην αγορά. Στελέχη που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι για τους επόμενους 3-4 μήνες, θα πέφτουν στην αγορά περί τα 700-800 εκατ. ευρώ ανά μήνα έτσι ώστε στο τέλος αυτών των καταβολών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του τέλους του 2014. Σήμερα το δημόσιο, μαζί με τους φόρους που δεν έχει επιστρέψει χρωστάει κοντά στα 6 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. 

Share.

Comments are closed.