Δύσκολη η πολιτική συμφωνία σήμερα στο Eurogroup

0

Στα.. ελληνικά έστειλε η κυβέρνηση την πρόταση της για το έκτακτο μηχανισμό στήριξης με αποτέλεσμα το EuroWorkingGroup, το οποίο συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να μην μπορεί να πει πολλά. Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, το γεγονός ότι χρόνος μέχρι η πρόταση να μεταφραστεί στα Αγγλικά και να την «ξεψαχνίσει» το Eurogroup κάνει την πολιτική απόφαση σήμερα πολύ δύσκολη, ενώ το χρέος αναμένεται και λόγω των τεχνικών δυσκολιών να συζητηθεί επιδερμικά, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που σύμφωνα με την πηγή, θα φέρει και την πολυπόθητη συμφωνία στις 24 Μαΐου.

Υπό αυτό το δεδομένο η συζήτηση αναμένεται σύντομη συζήτηση καθώς υπάρχει ακόμα δουλειά τεχνικής φύσεως. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ συνέτασσαν ήδη μια δήλωση για την Ελλάδα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του ότι θα είναι ενθαρρυντική θα συνδέει την εφαρμογή (και όχι μόνο τη νομοθέτηση) των prior actions με την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. 

Η δήλωση αποβλέπει στο να καθησυχάσει για το γεγονός ότι ανεξάρτητα της όποιας προόδου, άλλο ένα Eurogroup δεν οδηγεί σε κλείσιμο της αξιολόγησης και πολιτική συμφωνία. Βεβαίως το κείμενο στην τελική του μορφή ενδέχεται να αλλάξει καθώς χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των υπουργών και όπως στο παρελθόν έχουν αλλάξει. Μάλιστα μετά από ενστάσεις υπουργών υπάρχει περίπτωση η αναφορά για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να φύγει εξ’ ολοκλήρου.

Επιπλέον η πηγή αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει ταχθεί σε πρώτη φάση υπέρ της πρότασης του έκτακτου μηχανισμού, καθώς -όπως φαίνεται ήταν ενήμερη για της λεπτομέρειες σε αντίθεση με τις χώρες μέλη του ευρώ- ενώ χαιρέτισε και την ψηφοφορία της Ελληνικής βουλής χθες το βράδυ.

Η πηγή χαρακτήρισε τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «τολμηρή».

Επίσης άλλη πηγή της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος θα είναι όντως σχετικά γρήγορη και θα ακουστούν οι προτάσεις του ESM, αλλά χωρίς εις βάθος ανάλυση ενώ παραδέχθηκε ότι όλα εξαρτούνται από την στάση του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε επίσημο χαρτί αλλά είναι διάφορες σκέψεις και σενάρια ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Προσέθεσε δε ότι στο «ακραίο» σενάριο που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου τότε η πρόταση – προφορικά τουλάχιστον – θα είναι να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα που θα «αντιστοιχούν» στο 3% του ΑΕΠ των μέτρων που έχουν όλοι αποδεχθεί…

Ντάισελμπλούμ: Θα ξαναδούμε το χρέος στις 24 Μαϊου

Το θέμα του χρέους θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του οργάνου, προσθέτοντας επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα κατάληξη.

«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και το υπό ποιες συνθήκες. Θα είναι η πρώτη συζήτηση, οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», δήλωσε. Θα επιστρέψουμε αφού γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Θα ακούσουμε από τους θεσμούς τι έχει γίνει και ίσως αποτελέσει τη βάση για την επόμενη δόση, δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι εφικτό να έχουμε εκταμίευση την επόμενη/ες εβδομάδα/ες.

Για το προληπτικό πακέτο συμπλήρωσε ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ, αν ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους του προγράμματος. Η Ελλάδα είναι στο σωστό μονοπάτι, ελπίζω να μείνει στο σωστό μονοπάτι, αλλά αν αποκλίνει, κάποια μέτρα θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή. Αυτό θα συζητήσουμε σήμερα.

Αναφορικά με τις διαφωνίες ΕΕ – ΔΝΤ για το προληπτικό πακέτο, είπε ότι η διαφορά αφορά κυρίως στην απόδοση των μέτρων. Το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Αν τελικά αποδειχτεί ότι έχει δίκιο, μπαίνει εφαρμογή το προληπτικό πακέτο.

«Το ΔΝΤ δεν έχει πει ότι το προληπτικό πακέτο δεν είναι αξιόπιστο», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δούμε και τους συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Λύση για Ελλάδα τον Μάιο βλέπει ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πριν την έναρξη του Eurogroup ότι δεν αναμένει να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση μέσα στον Μάιο.

Δεν θα λάβουμε οριστικές αποφάσεις σήμερα, σημείωσε ο ίδιος. Σήμερα θα συζητήσουμε και θα δώσουμε την πολιτική κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμα πως κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τη φιλοσοφία των οικονομικών διασώσεων, τονίζοντας πως στόχος είναι να τον βοηθήσουν να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Μοσκοβισί: Έγιναν πολλά στις μεταρρυθμίσεις

Η συνάντηση δεν άρχισε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος προσερχόμενος στο Eurogroup.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι στις μεταρρυθμίσεις έγιναν πολλά. Χθες πέρασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο και θα δει αύξηση του ΑΕΠ 2,7% το 2017.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να δούμε τα δύο άλλα θέματα: τον προληπτικό μηχανισμό όπου πρέπει να κάνουμε ακόμα πρόοδο και το χρέος που θα ξεκινήσουμε να συζητούμε.

Σε ότι αφορά τον προληπτικό μηχανισμό σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στο «σωστό δρόμο», ενώ για το χρέος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν βάζει την τεχνογνωσία, αλλά η απόφαση εν πολλοίς εξαρτάται από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τους θεσμούς, το ΔΝΤ αλλά και τα κράτη-μέλη.

Κατέληξε δίνοντας μια περιγραφή της κατάστασης: στις μεταρρυθμίσεις έχουμε φτάσει στο τέλος, στον προληπτικό μηχανισμό είμαστε σχεδόν εκεί που θέλουμε και για το χρέος τώρα ξεκινάμε.

Κυβερνητικές πηγές: Βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση

Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες , ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/
Share.

Comments are closed.