Bild: Η αστραφτερή οικογενειακή συμμορία του Ερντογάν

0

Το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας του τούρκου «σουλτάνου» Ερντογάν φέρνει το φως η Γερμανική εφημερίδα Bild. Ο πλούτος που κανείς ποτέ δεν έμαθε από που προήλθε.

Τα ετήσια έσοδα του Τούρκου προέδρου μπορεί να ανέρχονται σε μόλις 50.000 ευρώ, όμως τα παιδιά του ζουν σαν πρίγκιπες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild οι γιοι του «σουλτάνου» της Τουρκίας ζουν σε πολυτελέστατες βίλες και εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που μόνο διαφανείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Μπιλάλ, ο νεώτερος γιος του τούρκου προέδρου πιστεύεται ότι διατηρεί πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να ξεπλένει χρήμα των παράνομων δραστηριοτήτων του. Το 2015 είχε κατηγορηθεί ότι παρείχε κάλυψη σε επιχειρηματίες που έκλεισαν κάτω από το τραπέζι συμφωνίες με το ISIS, αξίας έως 500 εκατομμύρια δολάρια. Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έφτασε ποτέ σε δικαστήριο, αλλά ούτε καν σε ανακριτικό γραφείο προς διερεύνηση

Το ζήτημα των συναλλαγών του τουρκικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου με τους τρομοκράτες τζιχαντιστές, είχαν αναδείξει στο τέλος της περασμένης χρονιάς η ρωσική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο Russia Today οι συναλλαγές αυτές συνεχίστηκαν παρά τις αποκαλύψεις έως τουλάχιστον τον περασμένο Φεβρουάριο. «Ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι χωμένος μέχρι τον λαιμό στην διαπλοκή με την τρομοκρατία. Ομως για όσο καιρό ο πατέρας του είναι πρόεδρος, ο Μπιλάλ θα έχει ασυλία από κάθε δίωξη» δήλωσε ο Gursel Tekin, αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας.

Το 2013, ο Μπιλάλ κατάφερε να αγοράσει στην Κωνσταντινούπολη, οικοδομήσιμες εκτάσεις αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δαπανώντας μόλις 500 εκατομμύρια. Σήμερα είναι ένας από τους τρεις μετόχους της BMZ, μιας πολυεθνικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φιλανθρωπικού ιδρύματος TURGEV. Ανεπίσημα ωστόσο φέρεται ότι το πετρέλαιο του ISIS μεταφέρεται από τα λιμάνια της Βηρυτού και του Τσεϊχάν ως την Ιαπωνία με πλοία ιδιοκτησίας της BMZ, ενώ το ίδρυμα TURGEV βρέθηκε πέρυσι στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με την Bild ο πρόεδρος της χώρας αναζητά τώρα νέες ευκαιρίες για να επεκτείνει την οικονομική και πολιτική επιρροή της «συμμορίας» του. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου, ο Ερντογάν άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον γαμπρό του Berat Albayrak, ο οποίος πολλές φορές έχει αποδείξει το πόσο πιστός είναι στον πεθερό του. 

Ο 38χρονος πολιτικός, που διατηρεί το πόστο του υπουργού ενέργειας, παντρεύτηκε το 2004 την μεγαλύτερη κόρη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Εσρά, η οποία έχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο τού αμαρτωλού ιδρύματος TURGEV . 

Η προεδρική οικογένεια της Τουρκίας διαθέτει πέντε βίλες. Όλες ανήκουν στους γιους του προέδρου και η αξία τους ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ. Πως γίνεται αυτά τα παιδιά να «κολυμπούν στο χρήμα»; Σύμφωνα με την Bild κανένας δεν ξέρει καθώς δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τις πηγές πλουτισμού. 

Ο μεγαλύτερος γιος του , ο 36χρονος Αχμετ Μπουράκ, υπολογίζεται ότι κατέχει περιουσία που φτάνει στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι απέκτησε την περιουσία του ασχολούμενος με τη ναυτιλία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση και τους νόμους που έχει ψηφίσει κατά καιρούς.

Το 1998, ο Αχμετ Μπουράκ είχε εμπλακεί σε ένα σοβαρό τροχαίο. Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Παρέσυρε και σκότωσε την διάσημη τραγουδίστρια Sevim Tanurek και την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο δρόμο. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, αυτόπτης του δυστυχήματος εξαφανίστηκε την ημέρα της δίκης, με την αιτιολογία ότι βρισκόταν στην Αγγλία για σπουδές,,, αγγλικής φιλολογίας. Στην συνέχεια το χέρι τους έβαλαν οι ανακριτές της τροχαίας, που άλλαξαν το αρχικό πόρισμα κατηγορώντας την νεκρή τραγουδίστρια ότι έφταιγε για το τροχαίο. Όταν τελείωσε η δίκη παρωδία με την αθώωση του Αχμετ Μπουράκ, ο ανακριτής της τροχαίας διορίστηκε ως νομικός σύμβουλος στην ναυτιλιακή εταιρία του Ερντογάν.

Η μικρότερη κόρη του τούρκου προέδρου, η 30χρονη Σουμιγέ Ερντογάν, δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες της και ο πατέρας της δεν την αποθαρρύνει. Πρόσφατα την διόρισε σύμβουλό του και την παίρνει μαζί τους σε όλα τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, έχοντας παράλληλα έναν άτυπο ρόλο «διερμηνέα απολύτου εμπιστοσύνης». Ο δρόμος της προς την τουρκική εθνοσυνέλευση πάντως είναι ακόμη κλειστός καθώς οι νόμοι απαγορεύουν στις βουλευτίνες να φορούν ισλαμική μαντίλα… προς το παρόν. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild με τον τίτλο «Geschäfte mit ISIS und korruption –Erdogans schillernder Clan» στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.