Η Βενεζουέλα δεν μπορεί να τυπώσει χαρτονομίσματα γιατί έχει ξεμείνει και από χρήματα!

0

Ένα βήμα πριν την αναρχία βρίσκεται η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου δεν ξεμένουν μόνο από τρόφιμα, νερό, ρεύμα αλλά και από χαρτονομίσματα. Σε αυτή την τραγική κατάσταση έχει φτάσει το πρότυπο του πρωθυπουργού μας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών στην όποια έχει αναγκαστεί να περιέλθει λόγω της συνεχούς πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Λόγω του αχαλίνωτου πληθωρισμού (το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φθάσει φέτος το 500%) η Βενεζουέλα τύπωνε χρήματα με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Την εκτύπωση έκαναν τυπογραφεία στο εξωτερικό, λόγω του τεράστιου όγκου χαρτονομισμάτων που χρειαζόταν η χώρα και της επείγουσας ανάγκης να αυξηθούν τα διαθέσιμα του νομίσματός της. Αλλά καθώς τα ταμειακά διαθέσιμά της βυθίζονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αργεί τις πληρωμές της στους ξένους παρόχους υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτεται από επιστολή τέτοιας επιχείρησης που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως.

Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται πέρυσι όταν η κυβέρνηση Μαδούρο προσπάθησε να κλείσει το αυξανόμενο νομισματικό έλλειμμα, ζητώντας από τις εταιρείες να τυπώσουν όσα περισσότερα μπολιβάρ μπορούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του περασμένου έτους η Βενεζουέλα ζήτησε να τυπωθούν πάνω από 10 δισ. χαρτονομίσματα, την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει 7,6 δισ. για μια οικονομία πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Βενεζουέλας.

Πολίτες λεηλατούν σούπερ μάρκετ, φορτηγά  και σπίτια

Μέρες Αργεντινής ζει η Βενεζουέλα με τους πολίτες να δίνουν μάχες σώμα με σώμα για λίγο ψωμί, να λεηλατούν φορτηγά με τρόφιμα, ενώ, την ίδια ώρα να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι για ώρες, λόγω των διακοπών ρεύματος που έχει επιβάλει ο Μαδούρο!

Οι σκηνές άγριου ξύλου στους δρόμους και της λεηλάτησης επιχειρήσεων και σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στη Βενεζουέλα, με την κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη και να τείνει προς την αναρχία.

Δείτε βίντεο του πρακτορείου Russia Today με τις λεηλασίες στη Βενεζουέλα

Share.

Comments are closed.