Γιατί τα τζιν παντελόνια έχουν μικρά κουμπάκια στις τσέπες;

0

Δεν μπορεί σου έχει συμβεί κι εσένα. Να περπατάς στο δρόμο με τα χέρια στις τσέπες του αγαπημένου σου τζιν και ξαφνικά τα δάχτυλά σου να αγγίζουν εκείνα τα μικροσκοπικά κουμπάκια και να αρχίσεις να αναρωτιέσαι, ποια η χρησιμότητά τους.

Εντάξει, αν δεν σου έχει συμβεί το παραπάνω σίγουρα με κάποιον τρόπο έχεις αναρωτηθεί γιατί οι τσέπες του τζιν σου να έχουν εξωτερικά κουμπιά.

Και πριν νομίσεις ότι αρχίζεις και τα χάνεις και πως θα έπρεπε να σε απασχολούν πιο σημαντικά πράγματα από τα κουμπάκια, να σε ενημερώσω ότι δεν είσαι μόνος/ η και ότι υπάρχει απάντηση στο ερώτημα που σε “βασανίζει”.

Η ιστορία πηγαίνει πολύ πίσω στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στον 19ο αιώνα, όταν τα τζιν τα φορούσαν κυρίως εκείνοι που ασχολούνταν με σκληρές, οικοδομικές εργασίες. Εκείνη την εποχή, κοινό πρόβλημα σε όσους φορούσαν τζιν, ήταν το ότι οι τσέπες ξηλώνονταν ενώ βρίσκονταν στη δουλειά. Και επειδή οι εργάτες χρειάζονταν τις τσέπες, αυτό αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα.

Κάπως έτσι το μακρινό 1873,  ο Jacob Davis, ένας ράφτης και φανατικός πελάτης του Levi Strauss & Co, είχε μια πολύ καλή ιδέα για την διόρθωση αυτού του προβλήματος.  O Jacob σκέφτηκε να πάρει μεταλλικές βίδες και να τις εφαρμόσει στις τσέπες ως κουμπιά. Αυτά τα νέα κουμπιά λοιπόν, βοηθούσαν στο να εφαρμόζουν σωστά οι τσέπες σε κάθε παντελόνι και να μην ξηλώνονται. Αυτή η ιδέα συνεχίζει να εφαρμόζεται και σήμερα, παρόλο που δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Share.

Comments are closed.