Μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

0

Τούρκοι αρχαιολόγοι φαίνεται πως ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα αρχαίο μωσαϊκό με έναν χαρούμενο σκελετό που κρατά στο χέρι του μία κούπα κρασί

ευφρόσυνοςΣε αυτό το μωσαϊκό που έχει ηλικία 2.400 ετών υπάρχει η λέξη «ευφρόσυνος» (αυτός που χαίρεται τη ζωή) και η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι θυμίζει αρκετά τα διαδικτυακά memes (τις φωτογραφίες που συνοδεύονται από μία χιουμοριστική λεζάντα).

H εφημερίδα Milliyet γράφει ότι το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χατάι (HATAY), κοντά στα σύνορα με τη Συρία και πιστεύεται ότι κοσμούσε την «τραπεζαρία» ενός σπιτιού. Αμφορείς και ψωμί περιβάλλουν τον σκελετό. 

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού, κατασκευασμένου από μαύρα πλακάκια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο» αναφέρει η αρχαιολόγος Ντεμέτ Καρά από το αρχαιολογικό μουσείο του Χατάι, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

«Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχει ένας καραφλός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9 μμ και 10 μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00 μμ ήταν ώρα για μπάνιο. Και πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10 μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα κακοχαρακτηριστεί […] Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο “ριψοκίνδυνος” σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Από πάνω γράφει, “να είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου”» ανέφερε η αρχαιολόγος, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα.

Η Ντεμέτ Καρά είπε ότι το μωσαϊκό είναι μοναδικό στην Τουρκία, αλλά ότι ένα παρόμοιο έχει βρεθεί στην Ιταλία.

Διαβάστε ολόκληρα τα δημοσιεύματα της Milliyet με τίτλο «Hatay’da Türkiye’nin en büyük mozaiği bulundu» στα τούρκικα πατώντας ΕΔΩ και της hurriyet με τίτλο «Antakya’da “Neşeli ol hayatını yaşa” yazılı mozaik bulundu» στα τούρκικα πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.