Ανατροπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικών μισθολογίων

0

Ριζικές αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στον χάρτη των συντάξεων του Δημοσίου, με μεγάλους χαμένους τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς και τους μηχανικούς, αλλά και τους γονείς.

Οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, υπολογίζονται σε 10-25% σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, με τους υψηλόβαθμους και τους υψηλόμισθους που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης να είναι αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Απώλειες θα καταγράψουν και οι συνταξιούχοι που εργάζονται, ενώ και τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια στους νέους συνταξιούχους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζουν σήμερα τη σύνταξή τους με βάση τον τελευταίο μισθό και 80% ποσοστό αναπλήρωσης για τα χρόνια πριν από το 2008, ενώ για τα υπόλοιπα με αναπλήρωση 71% στις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας. Οι απώλειες θα είναι κυμαινόμενες, ανάλογα και με τα χρόνια παραμονής στην υπηρεσία.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται και τα ειδικά μισθολόγια, όπως για παράδειγμα οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί, ενώ απώλειες θα καταγράψουν και οι μηχανικοί, που κατέβαλαν εισφορές σε δύο Ταμεία και τώρα οι συντάξεις τους ενοποιούνται σε μία.

Σημαντικές απώλειες αναμένονται και για τους γονείς, αφού τα επιδόματα τέκνων, για όσους βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου, θα χορηγούνται ως προνοιακή παροχή με εισοδηματικά κριτήρια.

Από το «μαχαίρι» διασώζονται όσοι αποχωρήσουν την περίοδο 2016-2018 και ειδικότερα, όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού και αν η μεικτή τους σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο, θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν το 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼.

Για παράδειγμα ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό σήμερα στα 1.600 ευρώ, αν φύγει πριν την ψήφιση του νόμου δικαιούται σύνταξη 1.240 ευρώ. Ο ίδιος καταλήγει με 1.170 ευρώ μετά τις μνημονιακές μειώσεις, ενώ αν φύγει μετά την ψήφιση του νόμου θα έχει μία μείωση της τάξης του 10% στις συντάξιμες αποδοχές του, καθώς αυτές θα υπολογιστούν από το 2002, λόγω διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού.  Οι συντάξιμες αποδοχές του πέφτουν στα 1.440 ευρώ. Αν φύγει με 35ετία, θα πάρει 534 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 εθνική σύνταξη, σύνολο 918 ευρώ. Δηλαδή θα υποστεί απώλειες 21,5%.

Share.

Comments are closed.