Αποκλειστικό: Οι θέσεις της κυβέρνησης της Αγγλίας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016

0

Την Τρίτη 23 Ιουνίου έχουμε δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Αγγλία για το αν θα παραμείνει η χώρα στην ΕΕ ή αν θα αποχωρήσει.

Σήμερα έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε αποκλειστικά εμείς τις θέσεις της κυβέρνησης Κάμερον για το δημοψήφισμα, όπως μας τις έστειλε από την Αγγλία ο Συνεργάτης και μεταπτυχιακός φοιτητής Δημοσθένης Π. Κανελλόπουλος.

Αναλυτικά το φυλλάδιο με τις θέσεις της κυβέρνηση Κάμερον με τίτλο «Why the Government believes that voting to remain in the European Union is the best decision for the UK»

Γιατί η κυβέρνηση πιστεύει οτι το να ψηφίσεις την παραμονή  του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ε.Ε. είναι η καλύτερη (σωστή) απόφαση.

Φυλλαδιο 1Μια σημαντική απόφαση για το Η.Β.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου έχουμε δημοψήφισμα. Είναι η ευκαιρεία σου να αποφασίσεις αν το Η.Β. θα παραμείνει στην Ε.Ε. Είναι μια μεγάλη απόφαση. Μία απόφαση που θα επηρρεάσει εσένα, την οικογένειά σου και τα παιδιά σου για τις επόμενες δεκαετίες..

Το Η.Β. εχει εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς σε μια αναμορφωμένη Ευρώπη:

  • δεν θα υπαχθούμε στο ευρώ
  • θα διατηρήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας
  • το Η.Β. δεν θα λάβει μέρος σε καμία περαιτέρω Ευρωπαική πολιτική ενσωμάτωση
  • θα υπάρξουν πιο σκληροί περιορισμοί εισόδου στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για νέους Ευρωπαίους μετανάστες

Η κυβέρνηση πιστεύει οτι το Η.Β. πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε.

Μια ισχυρότερη οικονομία

Η Ε.Ε. είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Η.Β. Οι χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν το 44% από αυτά που εξάγουμε, από αυτοκίνητα εώς ασφάλειες. Το να παραμείνουμε στην Ε.Ε. μας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της (Ε.Ε.). Στον αντίποδα, το να αφήσουμε την Ε.Ε δημιουργεί ανασφάλεια και ρίσκο(α). Η Ενιαία Αγορά της Ευρώπης έχει πάνω από 500 εκατ. πελάτες και μια οικονομία 5 φορές μεγαλύτερη από την οικονομία του Η.Β. Η Ενιαία Αγορά κάνει πιο εύκολο και πιο φθηνό για τις εταιρίες του ΗΒ να πουλούν τα προΐόντα τους εκτός ΗΒ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Το να είσαι μέλος της ΕΕ κάνει τα πράγματα πιο ελκυστικά για άλλες εταιρίες να επενδύσουν στο ΗΒ, δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας. Την τελευταία δεκαετία ξένες εταιρίες έχουν επενδύσει 540 δισεκατομύρια λίρες στο ΗΒ, ισοδύναμο με 148 εκατ. λίρες καθε μέρα. (τωρα αυτό το «ισοδύναμο» δεν ξέρω πως το βγάλανε για να ειμαι ειλικρινής)

Βιομηχανία Θέσεις εργασίας Ποσοστό επί των εξαγωγών προς την ΕΕ
Αεροδιαστημική 110,000 47%
Χημικά και φαρμακευτικά 136,000 54%
Οικονομικές – Λογιστικές υπηρεσίες 1,069,000 41%
Παρασκευής τροφίμων 373,000 53%
Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες 1,364,000 46%
Μεταφορές 1,065,000 44%

Βελτίωση του τρόπου ζωής

Κόστος ζωής

Εάν το ΗΒ ψηφίσει να βγεί εκτός ΕΕ, το προκύπτον οικονομικό σοκ θα «ασκήσει πίεση» στην αξία της λίρας, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει ανατίμηση στις τιμές προιόντων των νοικοκυριών και να ζημιώσει το βιωτικό επίπεδο. Χάνοντας την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά θα καταστήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη δυσκολότερες και με μεγαλύτερο κόστος.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Εκατομύρια πολίτες του ΗΒ ταξιδεύουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η ΕΕ το έχει καταστήσει αυτό πιο έυκολο και πιο φθηνό.

Οι μεταρυθμίσεις στην ΕΕ το 1990 είχαν ως αποτέλεσμα τη πτώση των ταξιδιωτικών φόρων κατα 40% γιατις πτήσεις χαμηλού κόστους.

Επιπλέον από τη νέα χρονιά, το κόστος του mobile roaming θα καταργηθεί σε όλη την ΕΕ με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται 38 πέννες ανα λεπτό κλήσης (προφανώς ισχύει για τους Αγγλικά δίκτυα).

Το να είσαι μέλος της ΕΕ σου δίνει την δυνατότητα όταν ταξιδεύεις στις άλλες ευρωπαικές χώρες να έχεις το δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν ή φθηνό σύστημα υγείας.

Μερικοί επιμένουν οτι το να φύγουμε από την ΕΕ θα έχει μικρό αντίκτυπο. Ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις οτι οι  πελάτες του ΗΒ θα συνεχίσουν να έχουν αυτά τα προνόμια αμα βγούμε εκτός ΕΕ.

Τι γίνεται άμα εγκαταλείψουμε την ΕΕ

Φυλλαδιο 2Ψηφίζοντας να εγκαταλείψουμε την ΕΕ θα δημιουργήσει χρόνια αβεβαιότητας και ενδεχόμενη οικονομική αναστάτωση. Αυτό θα μείωνε τις επενδύσεις και θα στοίχιζε θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση πιστεύει οτι η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει 10 ή και παραπάνω χρόνια καθώς το ΗΒ απαγκιστρώνεται από την ΕΕ και επαναδιαπραγματεύεται νέους όρους με την ΕΕ και άλλες 50 χώρες ανά το κόσμο. Μερικοί υποστηρίζουν οτι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε μια γρήγορη συμφωνία με την ΕΕ διότι θέλουν να διατηρήσουν πρόσβαση στην αγορά μας. Ωστόσο η κυβέρνηση πιστεύει οτι αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο μιας και 8% των εξαγωγών της ΕΕ καταλήγουν στο ΗΒ ενώ 44% του ΗΒ καταλήγουν στην ΕΕ.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντική πρόσβαση σε μια Ενιαία Αγορά χωρίς να έχει την υποχρέωση να:

  • ακολουθήσει κανονισμούς της ΕΕ στους οποίους δεν έχει καμία επιρροή
  • να καταβάλει στην ΕΕ (εννοεί να πληρώσει κάποιο έιδος αντιτίμου για να εχει πρόσβαση στην αγορά
  • δεχθεί Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα τους

Μια  πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα δώσει στο ΗΒ μικρότερη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά  απότι έχουμε τώρα – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν το 80% της οικονομίας. Για παράδειγμα, η εμπορική συμφωνία του Καναδά με την ΕΕ θα του προσέφερε περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες, έχουν περάσει 7 χρόνια από την συμφωνία αυτή και ακόμα δεν έχει μπει σε ισχύ.

Έλεγχος της μετανάστευσης και προστασία των συνόρων μας

Προστασία συνόρων

Το ΗΒ δεν ειναι μέλος της Ευρωπαικής ζώνης ανοιχτών συνόρων. Εμείς ελέγχουμε τα συνορά μας και έχουμε το δικαιώμα να ελέγχουμε τον καθένα συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ.

Μετανάστευση

Η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί ενα σύμφωνο  μέσω του οποίου οι πολίτες της ΕΕ δεν θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε συγκεκριμένα προνόμια εως ότου δουλέψουν στο ΗΒ για 4 χρόνια. Έτσι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ισχύ στο να ενεργεί οταν υπάρχει παρενόχληση (παραβίαση) του μεταναστευτικού μας συστήματος. Μερικοί υποστηρίζουν οτι το να εγκαταλείψουμε την ΕΕ θα μας δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στο να περιορίσουμε την μετανάστευση. Αλλα στον αντίποδα για την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, χώρες μη-μέλη, όπως η Νορβηγία, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το δικαίωμα όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στις χώρες τους.

Κρατώντας μας ασφαλείς

Το να είσαι μέλος της ΕΕ σημαίνει οτι η αστυνομία του ΗΒ μπορεί να αξιοποιήσει πληροφορίες απο 27 χώρες και να έχει πλήρη πρόσβαση σε αποτυπώματα και δείγματα DNA. Η συνεργασία της  ΕΕ διευκολύνει το να κρατάμε μακριά εγκληματίες και τρομοκράτες από το ΗΒ. Απο το 2004, χρησιμοποιώντας το Ευρωπαικό Ενταλμα Σύλληψης, περισσότεροι απο 1000 ύποπτοι έχουν αντικρίσει τη δικαιοσύνη στα δικαστήρια του ΗΒ και περισσότεροι απο 7000 έχουν εκδωθεί.

Τα πλεονεκτήματα του να σαι μέλος της ΕΕ

Το ΗΒ είναι μέλος της ΕΕ, μια ομάδα 28 κρατών που υπάρχει για να προσφέρει οικονομική ευημερία, ειρήνη και  ισορροπια. Η ΕΕ λειτουργεί ώς μια ενιαία και ελεύθερη αγορά χωρίς φόρους μεταξύ των συνόρων. Το ΗΒ έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό καθεστώς στην ΕΕ. Έχουμε διατηρήσει τη λίρα, δεν θα ενταχθούμε στο ευρώ και έχουμε διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων μας. Έχουμε εξασφαλίσει οτι καμία από τις εξουσίες μας δεν θα μεταφερθει στην Ευρώπη χωρίς να υπάρξει πρώτα δημοψήφισμα. Το ΗΒ θα διατηρήσει την πλήρη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ έχοντας λόγο στους κανονισμούς της. Για καθε 1 λίρα που πληρώνουμε σε φόρους λίγο παραπάνω από 1 πέννα παει στην ΕΕ. Η κυβέρνηση πιστεύει οτι αυτά που κερδίζει από την ΕΕ μέσω των ευκαιριών, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ασφάλεια ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος.

Ευκαιρίες για σενα και τα παιδια σου

Το να είσαι μέλος της ΕΕ σημαίνει οτι εσύ και η οικογένεια σου έχετε το δικαιώμα να ζήσετε, να εργαστείτε ή να σπουδάσετε σε οποιαδήποτε απο τις υπόλοιπες 27 χώρες. Επιπλέον εξασφαλίζει πολλά εργασιακά δικαιώματα.

Ηνωμένο Βασίλειο: μια κυριαρχη δύναμη στο κόσμο

Το ΗΒ είναι ένα ισχυρό, ανεξάρτητο κράτος.  Η συμμετοχή μας στην ΕΕ ενισχύει τη δυνατότητα μας να στρέφουμε θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν προς την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε. Οι ενέργειες της ΕΕ βοήθησαν στο να αποτρέψουμε το Ιρέν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιπλέον η ΕΕ ηγείται της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση αυτή είναι δική σου. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτό που εσύ θα αποφασίσεις

Share.

Comments are closed.