Την «Πύλη του Θεού» στη Νινευή κατεδάφισαν οι τζιχαντιστές

0

Η «Πύλη του Θεού» στη Νινευή, κοντά στη σημερινή Μοσούλη, ήταν το επόμενο θύμα της μανίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που από το 2014, οπότε και κατέλαβαν την πόλη, έχουν καταστρέψει τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία και χώρους.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ακτιβιστές επιβεβαίωσαν πως τζιχαντιστές της ISIS κατεδάφισαν το μνημείο, το οποίο χρονολογείται στην εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ (7ος αι. π.Χ.)

Η «Πύλη του Θεού» ανακαλύφθηκε το 1968 και θεωρείται μια από τις αρχαίες πύλες που προστάτευαν την Νινευή.

Η Νινευή είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ αλλά και παγκοσμίως. Η πόλη λεηλατήθηκε το 612 π.Χ. όταν κατέρρευσε η ασσυριακή αυτοκρατορία.

Ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό όσο 150.000 άτομα γύρω στο 700 π.Χ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο τα ερείπιά της, εξακολουθεί να περιβάλλεται από ένα ως επί το πλείστον ανέπαφο τείχος από τούβλα μήκους 7,5 μιλίων.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Ασσύριοι είναι αυτόχθονες κάτοικοι του Ιράκ, είναι χριστιανοί μονοφυσίτες, και η παρουσία της χρονολογείται από το 4750 π.Χ.

Πριν λίγους μήνες έγινε γνωστό πως στα τέλη του 2014 στο στόχαστρο των τζιχαντιστών βρέθηκε το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που δέσποζε επί 1.400 χρόνια σε λόφο κοντά στη Μοσούλη. 

Ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν προκληθεί επίσης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ, κυρίως στο Νιμρούντ και την Χάτρα, καθώς και σε μουσεία, απ’ όπου οι τζιχαντιστές αρπάζουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς για να τους πουλήσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της εγκληματικής δράσης τους μέσω του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων.

Share.

Comments are closed.