Κριστίν Λαγκάρντ: Οι ηγέτες της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη και όχι απλά να παρακολουθούν

0

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε λάθη της, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής μεταχείρισης της Ελλάδας, ενώ ελπίζει πως η δεύτερη πενταετής θητεία της θα περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά στην οικονομική αρχιτεκτονική, με το ΔΝΤ να εστιάζει σε προληπτικά μέτρα και όχι σε θεραπευτικές ενέργειες.

«Έχουμε αναγνωρίσει ένα λάθος, το οποίο είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι μας -το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- υποτιμήσαμε την επίδραση κάποιων μέτρων που προτείναμε», δήλωσε αναφερόμενη στα λάθη τα δικά της και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Αυτό που επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ είναι πως η Ελλάδα απλά κάθεται και παρακολουθεί, περιμένοντας τα ζητήματα να διευθετηθούν, υπογραμμίζοντας πως κάθε ηγέτης οφείλει να «πάρει πάνω του» μεγαλύτερη ευθύνη για την αποκατάσταση της χώρας.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας για έγκριση και ανάληψη μέτρων που χρειάζονταν, διότι η μία κυβέρνηση που διαδεχόταν την άλλη ισχυριζόταν πάντα πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται από την Τρόικα, «βάζοντας όλα τα μέλη (ΔΝΤ, Ευρωπαίους εκπροσώπους, ΕΚΤ) στο ίδιο σακί», τονίζοντας πως αυτό δεν είναι το πραγματικό τους πρόγραμμα ή τα δικά τους μέτρα.

Ερωτηθείσα για το εάν περιμένει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά θετικά, εξηγώντας πως η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση ενισχύει τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στην Ενωση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Christine Lagarde στον John  Micklethwait του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο « Q&A With Christine Lagarde: Finance’s Firefighter Wants to Be Its Architect » στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.