Bloomberg: Σε αδιέξοδο Ελλάδα και πιστωτές

0

Οι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός «κούνησε το δάχτυλο» στο ΔΝΤ για μία ακόμη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα ως προς το πώς μπορεί να εμφανίσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ είχε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ελλάδας από ό,τι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις του Τσίπρα θα είναι βιώσιμες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Η καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να συγκρατήσει την ροή των προσφύγων απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα, προκαλώντας πιθανώς μια ανθρωπιστική κρίση.

Προκειμένου να απελευθερώσει περισσότερη βοήθεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικές, φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πόση εμπιστοσύνη έχει η κάθε πλευρά στους Έλληνες και στην ικανότητά τους να συγκεντρώσουν και να αποταμιεύσουν», τονίζει ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman. «Τελικά, πιστεύουμε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να έλθουν πιο κοντά στην θέση του ΔΝΤ».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Nikos Chrysoloras, Karl Stagno Navarra kai Rebecca Christie του διεθνούς οικονομικού Πρακτορείου Βloomberg με τίτλο «Greece’s Creditors Said to Face Impasse Over Terms of Bailout» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.