Guardian: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

0

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μία μεγάλη έκτακτη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα εν μέσω του αυξανόμενου πανικού ότι οι αποσπασματικές προσπάθειες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση είναι λίγο πριν την κατάρρευση.

Αυτό σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian που περιγράφει με δραματικό τρόπο τα όσα έχουν συμβεί στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι χώρες.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τονίζοντας ότι αυτό «επισκιάστηκε από την άγρια διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, η οποία ηγείται μίας εκστρατείας ώστε να μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να σταματήσει η μεταναστευτική ροή προς τα Βαλκάνια με το ελληνικό σφράγισμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ».

Αυτό που σημειώνει η εφημερίδα όμως είναι ότι «αν η Ελλάδα αποκοπεί από την υπόλοιπη ζώνη Σένγκεν, το Βερολίνο προβλέπει μια ανθρωπιστική κρίση και μια κρίση ασφάλειας μέσα σε λίγες μέρες».

Η Αθήνα τονίζει η εφημερίδα, αντέδρασε εξαγριωμένα στις τελευταίες εξελίξεις, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, κατηγορώντας τη χώρα ότι ακολουθεί πρακτικές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, να ανακαλεί μία Ευρωπαϊκή χώρα τον πρεσβευτή της από μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό του διχασμού που έχει προκαλέσει το προσφυγικό στην ΕΕ.

Η Μέρκελ, συμπληρώνει η εφημερίδα, διατηρεί τις ελπίδες της ότι θα βρεθεί λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, αλλά είναι απομονωμένη και υπάρχει λίγη εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα το δημοσίευμα επικαλείται και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που είπε ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για μία σημαντική λειτουργία ενίσχυσης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. «Η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας είναι εδώ και είναι πραγματική», είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος, τη στιγμή που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στον σχεδιασμό για μία κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης, έλεγε ότι «η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρώπη γίνεται πολύ πιο σημαντική από ό,τι ήταν μέχρι τώρα»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Guardian με τίτλο «Europe braces for majorhumanitarian crisisin Greece after row over refugees» πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο της εφημερίδας Guardian με τους μετανάστες και πρόσφυγες να προσπαθούν με τα πόδια να φτάσουν στα σύνορα και τον Επίτροπο της ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος να κάνει δηλώσεις

Share.

Comments are closed.