Ουρές στις τράπεζες για να καταθέσουν τα κρυμμένα 500ευρώ

0

Πανικό έχουν προκαλέσει σε πολλούς οι πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ανησυχώντας για την τύχη των χρημάτων τους που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να ρωτήσουν τι θα γίνει με τα 500ευρώ και πως μπορούν να τα ανταλλάξουν.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας κρίσης εδώ και 7, και πλέον, χρόνια και την απειλή Grexit να επανέρχεται συχνά – πυκνά, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διατηρούν, για καλό και για κακό, από αρκετές εκατοντάδες, μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ σε θυρίδες, στρώματα και άλλες κρυψώνες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ καθώς βολεύουν στη μεταφορά και το κρύψιμο! Μόλις 20 χαρτονομίσματα των των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Πενήντα χαρτονομίσματα των 500ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα!

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από αυτά παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά την δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί -ειδικά μεγαλύτερες ηλικίας- έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500ευρώ. Χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπερ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των 500ευρώ υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα. Πάντως οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για το να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.

Share.

Comments are closed.