Ο Ερντογάν συλλαμβάνει 12 ακαδημαϊκούς της χώρας

0

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν την Παρασκευή στη σύλληψη 12 ακαδημαϊκών, οι οποίοι είχαν αποδοκιμάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας απέναντι στους Κούρδους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων οι συλληφθέντες είναι λέκτορες του πανεπιστημίου του Κοκαέλι στα νοτιοδυτικά της χώρας. Άλλωστε η αστυνομία συλλέγει πληροφορίες για εννέα ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου που αναμένεται να συλληφθούν.

Οι 1200 ακαδημαϊκοί που μπήκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας, κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», επειδή συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία καταδίκασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούσαν από την Άγκυρα να τελειώσει με το «μακελείο και τις σφαγές» στην περιοχή και να άρει την πολιορκία στις κουρδικές πόλεις και χωριά. Επιπλέον, το κείμενο κατηγορούσε τον ίδιο τον Ερντογάν πως εξαπολύει πόλεμο έναντι στον ίδιο του το λαό.

«Είναι πραγματικά πολύ στενόχωρο που ορισμένοι από τους ακαδημαϊκούς μας υπογράφουν τέτοια επιστολή, την ώρα που βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωπο με διεθνείς τρομοκράτες όπως το Ισλαμικό Κράτος και αυτονομιστές που σκοτώνουν πολίτες, ακόμη και πέντε μηνών παιδιά. Εργαζόμαστε για να παρέχουμε ασφάλεια στους πολίτες» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε την επιστολή «προδοσία» και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης. «Μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων ακαδημαϊκών εμφανίστηκε και έσπειρε μίσος ενάντια στο κράτος και το έθνος, παίρνοντας δημόσια θέση υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK» είπε ο Ερντογάν.

Στην εξοργισμένη αντίδραση του Τούρκου ηγέτη απάντησε ο διακεκριμένος γλωσσολόγος – φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι που τον κατηγόρησε για υποκρισία και επιβολή δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ό, τι έχει να κάνει με την τρομοκρατία. «Η Τουρκία κατηγορεί το ISIS για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ο Ερντογάν βοηθούσε με πολλούς τρόπους, την ώρα που υποστήριζε επίσης το ισλαμικό μέτωπο (al-Nusra Front) το οποίο ελάχιστα διαφέρει από το ισλαμικό κράτος. Στη συνέχεια ξεκίνησε σταυροφορία εναντίον όσων τον επικρίνουν για τα εγκλήματά του κατά των Κούρδων – οι οποίοι τυγχάνει να είναι η μόνη δύναμη στο έδαφος που αντιτίθεται ευθέως στο Isis τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ. Χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω;» είπε ο Αμερικανός που κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν πως υποστήριξε το ισλαμικό κράτος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του RT (https://www.rt.com) που είναι το πρώτο ρώσικο, αγγλόφωνο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τίτλο «Turkey detains 12 academics for criticizing military campaign against Kurds» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.