Categories: Διεθνή

Ισπανία: Απορρίπτουν συνεργασία με Ραχόι οι Σοσιαλιστές

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής σύμφωνα με τα οποία το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε μεν πρώτο, δεν κατάφερε ωστόσο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέντρο Σάντσεθ απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ραχόι, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμούς νέας κυβέρνησης. Όπως ξεκαθάρισε, το κόμμα του θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Αντιθέτως, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανέφερε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις.

«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε. Εξήγησε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.

Σημειώνεται ωστόσο πως για να υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το\PSOE απαιτείται η συνδρομή τόσο των Podemos όσο και άλλων περιφερειακών κομμάτων της χώρας που κέρδισαν έδρες στη Βουλή. Βασικό εμπόδιο για μια τέτοια συμμαχία παραμένει ωστόσο το Καταλανικό ζήτημα με τους Σοσιαλιστές να διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πασχαλινές ευχές

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους. Μακάρι η Ανάσταση του Κυρίου να μαλακώσει τις…

12 ώρες ago

Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός – Πρόοδο στις συνομιλίες βλέπει το Κάιρο

Κορυφώνεται η διπλωματική κινητικότητα στο Κάιρο της Αιγύπτου, καθώς αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βρέθηκε…

12 ώρες ago

Ο γνωστός δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος υπέστη Εγκεφαλικό – Μεταφέρθηκε άμεσα από την Πάρο στην Αθήνα

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως έγινε γνωστό, σήμερα το πρωί του…

13 ώρες ago

«Νίκη Πολιτών» – Γιάννης Σταθόπουλος: στην Στέγη Γερόντων

Αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Δημοτικής  Κίνησης «ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Αγ. Παρασκευής», αποτελούμενη από τους Γιάννη Σταθόπουλο πρ.…

15 ώρες ago

Τα Βριλήσσια τιμούν τη Μητέρα – Τα παιδιά δημιουργούν στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης!

Ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) για να…

15 ώρες ago

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός,…

19 ώρες ago