Ισπανία: Απορρίπτουν συνεργασία με Ραχόι οι Σοσιαλιστές

0

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής σύμφωνα με τα οποία το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε μεν πρώτο, δεν κατάφερε ωστόσο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέντρο Σάντσεθ απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ραχόι, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμούς νέας κυβέρνησης. Όπως ξεκαθάρισε, το κόμμα του θα καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Αντιθέτως, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανέφερε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις.

«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε. Εξήγησε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.

Σημειώνεται ωστόσο πως για να υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το\PSOE απαιτείται η συνδρομή τόσο των Podemos όσο και άλλων περιφερειακών κομμάτων της χώρας που κέρδισαν έδρες στη Βουλή. Βασικό εμπόδιο για μια τέτοια συμμαχία παραμένει ωστόσο το Καταλανικό ζήτημα με τους Σοσιαλιστές να διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της χώρας λόγω της Καταλονίας.

Share.

Comments are closed.