Ο Γιάννης Μπεχράκης του Reuters φωτογράφος για το 2015 (Photos)

0

Ο Γιάννης Μπεχράκης τoυ Reuters  επιλέχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian ως ο φωτογράφος της χρονιάς.

Γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Έχει τιμηθεί πολλές φορές με βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, γλίτωσε από επίθεση το 2000 στη Σιέρα Λεόνε όπου ένας Αμερικανός και ένας Ισπανός συνάδελφος του σκοτώθηκαν.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο ίδιος τονίζει πως το δυσκολότερο κομμάτι των φωτογραφιών αυτών ήταν η συναισθηματική εμπλοκή. «Ήταν τόσο λυπηρό να βλέπουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά», λέει ο Γιάννης Μπεχράκης.

Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εκμυστηρεύεται πως είναι ιδιαίτερα σκληρά να δουλεύεις σε μία τόσο μεγάλη ιστορία μέσα στην πατρίδα του και είναι τεράστια η πίεση να βλέπεις τους δικούς σου να υποφέρουν.

Ο Έλληνας φωτογράφος τιμήθηκε για φωτογραφίες, που αφορούν στα δύο μεγαλύτερα θέματα της χρονιάς που φεύγει: την προσφυγική κρίση και την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Τι είναι αυτό όμως που θέλει να πει ο Γιάννης Μπεχράκης με τις φωτογραφίες του; «Αυτό που κάνω είναι σημαντικό. Να είμαι εκεί, να φωτογραφίζω και να κάνω το κοινό να μη μπορεί να πει, “δεν ήξερα”. Το θέλω συνυπεύθυνο”.

«Η συναισθηματική επίδραση από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης είναι καταστροφική. Υποφέρω από αϋπνία και εφιάλτες, ενώ αισθάνθηκα ένοχος πολλές φορές που δεν είμαι σε θέση να κάνω περισσότερα. Έχω κι εγώ προσφυγικό αίμα και είμαι πατέρας.

»Η φωτογραφία μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους άφωνους με τη δύναμη και την ομορφιά της. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε ή να γελούν ή και τα δύο. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι – ή να δώσουν χρήματα για καλό σκοπό. Και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν τραβήξουν τη σκανδάλη …» λέει ο Γιάννης Μπεχράκης

Δείτε φωτογραφικό υλικού του Γιάννη Μπέχρακη

Share.

Comments are closed.