Αργεντινή: Κατέρρευσε το εθνικό νόμισμα, μετά την άρση των capital controls

0

Κατέρρευσε το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, χάνοντας πάνω από 30% σε σχέση με την ισοτιμία του με το δολάριο ΗΠΑ, μία μέρα μετά την απόφαση του νέου, κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι να θέσει τέλος στα capital controls.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συναλλαγών μετά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, το νόμισμα της Αργεντινής έφτασε να χάνει ακόμα και περισσότερο από το 40% της αξίας του, με το κάθε δολάριο «πιάνει» περίπου 14 πέσο, από 9,8 πέσο το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως πάντως μεταδίδουν οι «Financial Times», για την ώρα δεν υπάρχουν φαινόμενα μεγάλης ανησυχίας στο Μπουένος Άιρες για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή στην νόμιμη αγορά το πέσο έχει καλύτερη ισοτιμία σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε στη «μαύρη» αγορά πριν την άρση των ελέγχων.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις του κ. Μάκρι πάντως θα είναι να διασφαλίσει πως η υποτίμηση του πέσο δεν θα προκαλέσει «έκρηξη» στον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα επέμβει στις αγορές εάν κρίνει ότι η αξία του πέσο πέφτει με μεγάλη ταχύτητα.

Share.

Comments are closed.