Πότε θα φύγουν και πώς τα capital controls από τις τράπεζες

0

Μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρώνεται ωστόσο η χαλάρωση των capital controls δεν φαίνεται να αποτελεί  μια από τις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου.

Με την πρόσφατη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για το χρηματιστήριο, λύθηκε ένα από τα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούσαν να δημιουργούν τα capital controls. Ο επιχειρηματικός κόσμος, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο. Όσον αφορά στα νοικοκυριά, η αίσθηση που δημιουργείται είναι ο περιορισμός στις αναλήψεις από τα ATMs (420 ευρώ ανά εβδομάδα) θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη καθώς διαπιστώνεται σύνδεση της διατήρησης των περιορισμών με την… αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, υποστήριξε ότι η επιβολή των capital controls δημιούργησε αρχικά αρκετά προβλήματα κυρίως στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια όμως, και με τις «διορθώσεις» που έγιναν στην αρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πολλά από τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου αντιμετωπίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φέσσας, τόνισε ότι οι επόμενες κινήσεις χαλάρωσης θα πρέπει να αφορούν πρωτίστως στις επιχειρήσεις και λιγότερο στα νοικοκυριά.

Το επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των περιορισμών τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜs, έχει να κάνει με τις «μαύρες συναλλαγές» και την έκδοση αποδείξεων. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταγράψει στροφή στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ η οποία βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι ο περιορισμός των μετρητών, έχει βοηθήσει στην έκδοση αποδείξεων αλλά και στην αύξηση των συναλλαγών με κάρτα κάτι που αποτελεί το ζητούμενο και για το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls δεν αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Πέραν άλλωστε των λόγων που προαναφέρθηκαν (σ.σ ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ενώ για τα νοικοκυριά μπαίνει το ζήτημα των φόρων) υπάρχει και ο προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθούν τα βασικά μεγέθη των τραπεζών το επόμενο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση για το θέμα και της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν θα κάνει το επόμενο βήμα αν δεν φανεί ότι αποκαθίσταται μια τάση έστω και μικρής επιστροφής των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Πηγή: sooc

Share.

Comments are closed.