Δύο διαδηλωτές νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Ντιγιάρμπακιρ

0

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από σφαίρες στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ σε ορισμένες από τις συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με το BBC TÜRKÇE.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται από αργά το βράδυ της Δευτέρας και στις επαρχίες Τσιζρέ και Σιλώπη (νοτιοανατολικά), τις οποίες οι κάτοικοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν φοβούμενοι επανάληψη των ταραχών του παρελθόντος.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στη συνοικία Σουρ, θέατρο από τις αρχές του μήνα συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επιχείρησαν να μπουν στην συνοικία Σουρ για να καταγγείλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν αμέσως το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν στις 2 Δεκεμβρίου απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συνοικία Σουρ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο από σφαίρες και σε συνθήκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενός διάσημου Κούρδου δικηγόρου, του Ταχίρ Ελτσί.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ ανακοίνωσε την εκ νέου επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από το βράδυ της Δευτέρας στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλώπη (νοτιοανατολικά).

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του BBC  TÜRKÇE για τα γεγονότα με θέμα «Diyarbakır’da protestolar yayıldı: 2 ölü» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.