Οι 3 όροι του Πούτιν στον Ερντογάν για να ξεπεραστεί η κρίση

0

Τρεις όρους έχει θέσει η Μόσχα στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου.

Αυτό αποκαλύπτει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ (Andrey Karlov) με συνέντευξή του στην Cumhuriyet. Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη οι τρεις όροι που θέτει το Κρεμλίνο είναι οι εξής:

  1. Η Τουρκία να ζητήσεισυγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ρώσων πιλότων.
  2. Να βρεθούν οιυπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν
  3. Η Άγκυρα να καταβάλειχρηματική αποζημίωση για την ζημία που υπέστη η Ρωσία

«Αν οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιηθούν, όποια άλλη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα αποκαθιστά τα πράγματα» δήλωσε ο Καρλόφ.

Μάλιστα έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Άγκυρα για την στάση της λέγοντας πως την ώρα που η Τουρκία φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται επίσης δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια προσέγγιση».

Ο ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, κατονόμασε τον Αλπαρσλάν Τσελίκ (που είχε παρουσιαστεί ως τουρκμένος αντάρτης), ως υπαίτιο της δολοφονίας του ενός πιλότου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και προσπαθούσε να προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο. «Ο Τσέλικ σκότωσε τον πιλότο μας. Πήγε μπροστά στις κάμερες και έκανε δηλώσεις και στη συνέχεια έδειχνε κομμάτι από το αλεξίπτωτο. Μιλούσε άνετα την τουρκική γλώσσα» είπε ο Κάρλοφ προσθέτοντας πως ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος σε τουρκική πόλη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ στην Duygu Güvenç της εφημερίδας cumhuriyet με τίτλο «Rusya’nın 3 şartı var» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.