Το δημοκρατικό μέτωπο έκλεισε το δρόμο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία

0

Μετά το σοκ του α’ γύρου των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, με το Εθνικό Μετώπο της Μαρί Λεπέν να φτάνει στη νίκη, τα πρώτα exit polls του β’ γύρου δείχνουν ήττα της ακροδεξιάς.

Η Μαρί Λεπέν φαίνεται πως δεν κερδίζει καμία περιφέρεια, με το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να κερδίζει το έδαφος.

Η αυξημένη συμμετοχή – συγκριτικά με την περασμένη Κυριακή- ενίσχυσε σημαντικά τα δημοκρατικά κόμματα έναντι του Εθνικού Μετώπου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας για τα αποτελέσματα

«Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν έχει επικρατήσει σε καμία από τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Ωστόσο, ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι «ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

«Απόψε, (δε νιώθουμε) καμία ανακούφιση, καμία διάθεση να θριαμβολογήσουμε. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την άνευ προηγουμένου νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των εκλογών και ενώ απομένουν 16 μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Λεπέν: Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll βάσει των οποίων το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Η ίδια, που δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γαλλικό βορρά, όπου ήταν υποψήφια, κατήγγειλε στις εκκλήσεις προς τους πολίτες να την καταψηφίσουν «τις παρεκκλίσεις και τους κινδύνους ενός καθεστώτος που ψυχορραγεί».

Share.

Comments are closed.